https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usa-a-eu-se-v-haagu-handrkuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

USA a EU se v Haagu handrkují

21.11.2000 13:30 | PRAHA/HAAG (EkoList)
Necelé tři dny zbývají do pátku - tedy posledního dne, kdy by se konference v Haagu mohla ještě dobrat k úspěchu, tedy k uzavření dohody o konkrétních realizacích závazků z Kjóta. Americká delegace včera přišla s návrhy, kterými chce vyjednávání s Evropskou unií posunout z mrtvého bodu, na němž mezitím uvízlo.
 

Nejvyšší představitele (tzv. high-level) nicméně čeká skličující úloha v dosažení konsensu mezi 185 zúčastněnými národy.

Průmyslově vyspělé země souhlasily se snížením emisí na základě plánu dohodnutého v Kjótu v roce 1997, nicméně znečištění se dále zvyšovalo. Výsledek je takový: žádný z průmyslových států dosud Protokol neratifikoval. Nynější haagská jednání, která se zaměřují na přípravu pravidel, podle kterých by jednotlivé země měly splnit svůj emisní cíl, se zastavila v důsledku velkých rozdílů mezi požadavky Spojených států a Evropské unie.

Americká delegace udělala v Haagu první ústupek. Jak píše na svých webových stránkách BBC, Američané se rozhodli slevit ze svých požadavků na využití propadů. Hlavní americký vyjednavač Frank Loy včera oznámil, že Spojené státy jsou ochotny přistoupit na to, že při snižování emisí skleníkových plynů nebudou využívat propadů v jimi navrhované míře 300 milionů tun pohlceného oxidu uhličitého za rok (což je vědci odhadované maximum), ale v množství 125 milionů tun za rok. "Je to jedna z nejdůležitějších záležitostí, snad budeme blíže dohodě než předtím," řekl Loy. Náměstek britského ministra životního prostředí Meacher prohlásil, že takový návrh vítá. "Ale budeme to muset velmi opatrně prozkoumat," dodal ještě pro BBC.

Nicméně situace není tak růžová, jak by se mohlo na první pohled zdát. Podle aktivistů z Hnutí DUHA už delegáti Evropské unie začínají uvažovat o dohodě, která by jednotlivým zemím umožnila pokrývat 50% závazků Kjótského protokolu různými opatřeními, která závazky buď obejdou nebo v lepším případě ke snížení znečištění nepovedou. A stát se může i to, že propady, tedy lesy a zemědělské půdy, budou zahrnuty i mezi snižování emisí skleníkových plynů ve vlastní zemi. Během víkendu byla navíc z projektů, které propadů využívají, vyřazena omezující kritéria. Mezi propady tak podle aktuální tiskové zprávy Hnutí DUHA budou patřit i monokulturní plantáže rychle rostoucích dřevin, které způsobují značné ekologické a sociální problémy v rozvojových zemích. Kanada a další země navíc odmítají návrh, který by jim zamezoval označovat projekty, při kterých budou masově kácet původní lesy a nahrazovat je umělými monokulturami, jako zalesňování, tvrdí také Hnutí DUHA.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist