https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usa-chce-s-eu-pokracovat-ve-vyzkumu-energie-a-klimatu-i-pres-odlisne-postoje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

USA chce s EU pokračovat ve výzkumu energie a klimatu i přes odlišné postoje

12.3.2003 13:52 | Praha/Brusel (EkoList)
Evropský komisař pro výzkum Philippe Busquin a ministr energetiky USA Spencer Abraham v pátek diskutovali o spolupráci ve výzkumu klimatických změn a energetických problémech, jako např. o spolupráci na výzkumu jaderné fúze, využití vodíku a palivových článků, a zachycování a skladování CO2.
 

Americké univerzity, výzkumná centra i podniky se zúčastní výzkumných projektů v oblasti životního prostředí a energie pod hlavičkou 6. Výzkumného rámcového programu (2003-2006), v němž bude rozděleno až 17,5 miliard eur. Každá strana ovšem ponese vlastní náklady. "Přestože máme odlišný pohled na zavádění Kjótského protokolu, věříme, že existuje prostor pro společné iniciativy na poli výzkumu," prohlásil komisař Busquin, podle něhož jsou Evropa a Spojené státy partnery na výzkumném a technologickém poli díky jejich špičkovým znalostem i vysokému průmyslovému potenciálu.

Americké univerzity, vědecké instituce nebo podniky, které se účastní výzkumných programů EU, musí zaplatit svůj podíl v rozpočtu projektu. Dosavadní spolupracující projekty zahrnovaly výzkum materiálů, nanotechnologií, aplikace v oblasti zemětřesení, digitální knihovny, multijazykové technologické systémy, metrologie, plynové turbíny, vysokorychlostní sítě, změna klimatu, geologické skladování CO2, ochrana infrastruktury, a další. EU také spolupracovala s NASA na sérii projektů včetně monitorování úbytku ozónu nad Arktidou.

V oblasti vodíku a technologií palivových článků mají Spojené státy a EU důležité navazující aktivity a oboustranný zájem na zvýšené spolupráci. Unie pracuje s tzv. Skupinou expertů na vodíkové palivové články na vysoké úrovni, shromážděnou na popud komisařů Busquina a de Palaciové a s podporou prezidenta Evropské komise Prodiho. Cílem expertní skupiny je rozvinout strategii pro vývoj vodíkových a palivových článků v příštích dvaceti letech. Její "Zpráva o vizi" je očekávána v květnu, bude prezentována v červnu 2003 na konferenci v Bruselu a Komise z ní bude vycházet v dalších doporučeních a pravidlech.

V 5. výzkumném rámcovém programu (1998 - 2002) se na výzkum palivových článků vydalo 120 milionů eur. V 6. rámcovém programu bude výzkum v oblasti energie a dopravy zahrnut v tematické prioritě nazvané "Udržitelný rozvoj, globální změna a ekosystémy", jejíž rozpočet byl stanoven na 2120 miliard eur. Počítá se tedy s tím, že příspěvek na výzkum palivových článků bude ve srovnání s 5. rámcovým programem podstatně navýšen.

Pokud se týká jaderného výzkumu, Spojené státy se vracejí k programu ITER - Mezinárodnímu termonukleárnímu experimentálnímu reaktoru, určenému pro výzkum jaderné fúze. Partneři, kteří jednají o zapojení do tohoto programu jsou kromě EU Japonsko, Kanada a Čína. V současnosti EU v programu počítá s příspěvkem ve výši 750 milionů eur, z toho na zahájení bylo vyčleněno 200 milionů. Americký i evropský vyjednavač také diskutovali o pokroku ve vývoji nové generace štěpných reaktorů.

Důležitým tématem rozhovorů byla spolupráce na poli výzkumu v oblasti klimatu, kterou probírali zástupci EU i USA už během únorové schůzky ve Washingtonu v rámci tzv. "Dialogu na vysoké úrovni o klimatických změnách". Jako oblasti možné spolupráce byly jmenovány výzkum uhlíkového cyklu, interakce aerosolu s klimatem, zpětné vazby včetně odpařování vody a cirkulace závislé na teplu a slanosti, integrované pozorovací systémy a data, zachycování a skladování uhlíku a vodíkové technologie a infrastruktura.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist