https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usa-chteji-rozvratit-jednani-v-montrealu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

USA chtějí rozvrátit jednání v Montrealu

9.12.2005 10:55 | NEW YORK (EkoList)
Harlan Watson, hlavní americký vyjednavač na konferenci OSN o klimatických změnách v kanadském Montrealu opět odmítl jakékoli limity omezující emise skleníkových plynů. „Závazné cíle a pevné časové plány nejsou pro nás v žádnémm případě přijatelné,“ prohlásil Watson.
 

Minulý týden projednávali v Montrealu účastníci konference další postup a plány pro celosvětovou dohodu zaměřenou na snižování emisí skleníkových plynů. „Měli bychom se zaměřit na efektivnější a dlouhodobější prostředky v boji proti změnám klimatu. V tuto chvíli je potřeba rychlá akce,“ řekl kanadský ministr životního prostředí Stephane Dion na začátek celého jednání. Mnoho z účastníků konference pochopila jeho slova jako narážku na Spojené státy, které mají pověst největšího znečišťovatele na světě, a na Austrálii. Obě země odmítají zavést limitní omezení emisí, protože se obávají dopadů na svoji ekonomiku. „Závazné cíle a časové plány nejsou pro nás řešením," prohlásil americký zástupce Harlan Watson.

„Když se procházíte po konferenční sále, můžete zaslechnout od mnoha delegátů v podstatě jednu jedinou myšlenku. Na pořadu jednání je celá řada problémů, ale ve skutečnosti existuje jen jeden, a to jsou Spojené státy americké,“ řekl reportérům Bill Hare z organizace Greenpeace. Navzdory kritice americké úřady tvrdí, že pro snižování emisí skleníkových plynů dělají více než země, které signovaly Kjótský protokol. A dokládají to tvrzením, že americké emise klesaly v roce 2000 více než emise v zemích Evropské unie.

Spojené státy odmítají a nadále budou odmítat připojit se k jakékoli dohodě, která bude navrhovat závazné limit na vypouštění emisí skleníkových plynů. Někteří z účastníků montrealské konference si myslí, že USA se budou snažit rozvrátit celé vyjednávání. Harlan Watson prohlásil na tiskové konferenci: "Washington bude i nadále vystupovat proti mezinárodní dohodě, která bude nutit jednotlivé země snižovat emise po roce 2012." Podle něj by se mezinárodní dohody měly zaměřit spíše na spolupráci než na vynucené omezování. Podle amerických úřadů je lepší zaměřit se na moderní technologie a snižovat emise tak, aby to nemělo dopad na trvalý růst ekonomiky. Myšlenka limitů a právně závazných dohod by pro velké americké společnosti znamenala obrovské výdaje, jít cestou nových technologií se jim zdá daleko schůdnější.

Na konci tiskové konference prohlásil Harlan Watson to, co celá řada lidí čekala, že řekne: „Administrativa prezidenta Bushe není proti rozšíření cílů Kjótské dohody, my jsme proti tomu to projednávat." Zatímco někteří účastníci konference OSN si pohrávají s myšlenou vyřadit Spojené státy z vyjednávání o budoucích dohodách, většina, stejně jako kanadský ministr Stepahen Dion, chce naopak přesvědčit USA k větší angažovanosti. Žádných reálných výsledků totiž nemůže být dosaženo, když se k dohodě nepřipojí země, která produkuje plných 25 % celosvětových emisí skleníkových plynů.


reklama

 
Russell Dickson

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist