https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usa-jsou-zklamany-pristupem-eu-k-obchodovani-s-emisemi-sklenikovych-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

USA jsou zklamány přístupem EU k obchodování s emisemi skleníkových plynů

17.5.1999 18:00 | WASHINGTON (Reuters)
Spojené státy vyjádřily zklamání nad rozhodnutím Evropské Unie usilovat o stanovení limitů pro obchodování s emisemi skleníkových plynů podle Kjótského protokolu. USA tvrdí, že EU tak porušuje předchozí dohody.
 

"Tržní mechanismy, jako je trh s emisemi, jsou pro řešení globálního problému klimatických změn jedním z nejefektivnějších způsobů, ať už z hlediska ekonomického či environmentálního", řekl James Foley, zástupce mluvčího amerického ministerstva zahraničí.

Diplomaté z 15 států EU v pondělí 17. května dokončili návrh, jak omezit tzv. "pružné mechanismy", jako je obchod s emisemi, aby bylo zajištěno, že státy splní větší část ze svého Kjótského závazku tím, že sníží objem svých vlastních emisí.

Kjótský protokol z r. 1997 vyžaduje, aby průmyslové státy v letech 2008-2012 snížily své emise skleníkových plynů v průměru o 5,2 % oproti hodnotám z r. 1990.

Akce EU předchází plánovanému červnovému kolu jednání o klimatických změnách v německém Bonnu.

Foley prohlásil, že Washington bude proti zmiňovanému návrhu EU a doplnil, že bylo již jasně řečeno, že americká účast na Kjótském programu závisí na pružnosti obchodu s emisemi a ostatních prostředcích, které by mohly snížit náklady na dosažení závazků ke snížení emisí.

"Spojené státy vedou doma ráznou akci k omezení emisí skleníkových plynů a budou v ní i pokračovat. Ale restrikce obchodu omezí jeden z nejefektivnějších nástrojů ve světovém boji proti globálnímu oteplování," řekl Foley.

Dokonce i když Spojené státy smlouvu podepsaly, vlastní provádění plánu na omezení emisí musí být ještě projednáno. Republikánští předáci vedli skupinu zákonodárců - odpůrců Kjótského protokolu v Senátě, a tím blokovali veškeré naděje Bílého Domu na ratifikaci smlouvy v blízké budoucnosti.

Oponenti tvrdí, že Kjótská smlouva by mohla ohrozit americkou ekonomiku a dovolit rozvojovým zemím, jako je Čína a Indie, aby se omezení emisí vyhnuly.

Bílý Dům věří, že vědecké údaje dokazují, že Země se zahřívá, a říká, že se něco musí udělat, aby se zabránilo možnému ohrožení zdraví a životního prostředí. Je též toho názoru, že trh s emisemi a ostatní nástroje zde musí existovat, aby se omezily ekonomické náklady a prezentovaly se nové možnosti.

Frank Loy, náměstek ministerstva zahraničí pro globální záležitosti, řekl agentuře Reuters, že návrh Evropské Unie u něj "vyvolává pochybnosti", jelikož evropské státy jak známo uplatňovaly svůj nárok na neomezený obchod s emisemi mezi sebou navzájem.

"V Kjótu se ustanovila docela citlivá rovnováha ve které jsme přijali své závazky k redukci emisí, které jsou tvrdé, ale které nám dávaly pružnost a svobodu, jak jich dosáhnout," řekl Loyd v telefonickém interview.


reklama

 
Patrick Connole

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist