https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usa-kvuli-podezreni-na-nucenou-praci-omezi-dovoz-bavlny-a-rajcat-z-casti-ciny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

USA kvůli podezření na nucenou práci omezí dovoz bavlny a rajčat z části Číny

10.9.2020 11:39 | WASHINGTON (ČTK)
Zákaz by mohl mít dalekosáhlé dopady na americký maloobchod i na výrobce oděvů a potravin, poznamenal Reuters. Čína je producentem asi 20 procent světové bavlny a většina jí pochází právě ze Sin-ťiangu.
Zákaz by mohl mít dalekosáhlé dopady na americký maloobchod i na výrobce oděvů a potravin, poznamenal Reuters. Čína je producentem asi 20 procent světové bavlny a většina jí pochází právě ze Sin-ťiangu.
Spojené státy se chystají zakázat dovoz bavlny a rajčat z čínského regionu Sin-ťiang. Mají podezření, že tam na polích pracují lidé, kteří jsou k práci nuceni. Oficiální oznámení mělo podle agentury Reuters přijít už v úterý, ale bylo pozdrženo, i když úřady už příslušné pokyny připravily. Bavlna a rajčata jsou pro tuto čínskou oblast klíčovým vývozním artiklem, poznamenal server BBC. Čína v reakci uvedla, že cílem opatření, k nimž se Spojené státy chystají, je podněcovat nestabilitu.
 

Americký úřad pro cla a ochranu hranic (CBP) se kvůli zneužívání práce v Sin-ťiangu chystá zakázat dovoz ještě dalších pěti položek, upozornil Reuters. To by mohlo dál zhoršit už tak velké napětí mezi oběma největšími světovými ekonomikami.

CBP může využít zákona, podle nějž má právo zadržet dodávky zboží, jestliže má podezření, že vznikly za pomoci nucené prace. Cílem opatření je boj proti obchodování s lidmi, dětské práci a dalšímu porušování lidských práv.

Brenda Smithová ze CBP agentuře Reuters řekla, že zákaz by se mohl vztahovat na bavlnu, včetně bavlněné příze, textilu a oděvů a na rajčata, rajčatový protlak a další výrobky vyvážené z regionu.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien na tiskové konferenci uvedl, že chystané opatření představuje záminku pro znevýhodňování čínských zákazníků a podněcování nestability. Spojené státy nemají právo v této věci intervenovat, řekl mluvčí.

Čínské úřady v ujgurském autonomním regionu Sin-ťiang podle mnoha zpráv svévolně zadržují 800 000 a možná až dva miliony Ujgurů, etnických Kazachů a dalších muslimů v internačních táborech, kde za velmi tvrdých podmínek musejí pracovat. Peking tábory označuje jako převýchovné a výtky ohledně špatného zacházení s těmito lidmi odmítá.

Zákaz by mohl mít dalekosáhlé dopady na americký maloobchod i na výrobce oděvů a potravin, poznamenal Reuters. Čína je producentem asi 20 procent světové bavlny a většina jí pochází právě ze Sin-ťiangu. Země je zároveň i největším dovozcem bavlny, kterou do Číny exportují i Spojené státy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist