https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usa-na-schuzce-arkticke-rady-odmitly-mluvit-o-zmenach-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

USA na schůzce Arktické rady odmítly mluvit o změnách klimatu

9.5.2019 00:15 | ROVANIEMI (ČTK)
USA na schůzce Arktické rady odmítly mluvit o změnách klimatu. / Ilustrační foto
USA na schůzce Arktické rady odmítly mluvit o změnách klimatu. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | COP PARIS / Flickr.com
Ministři zahraničí zemí Arktické rady, kteří od pondělí jednali ve finském městě Rovaniemi, se nedokázali dohodnout na znění společné deklarace schůzky. Podle delegátů je důvodem odmítavý postoj Spojených států, aby v dokumentu byly zmíněny klimatické změny. Informovala o tom agentura AFP.
 

Finský ministr zahraničí Timo Soini uvedl, že většina členských států Arktické rady považuje změny klimatu za jeden z hlavních problémů, kterým Arktida čelí. Většina členských zemí je podle něj přesvědčena o nutnosti tento problém naléhavě řešit.

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo v pondělí po příletu do Finska vyjádřil znepokojení nad investicemi Ruska a Číny v Arktidě a chování obou zemí v arktickém regionu označil za agresivní. Ve svém projevu nicméně ani jednou nezmínil oteplování klimatu, které je podle vědců v Arktidě dvakrát rychlejší než ve zbytku světa, uvedla AFP.

Tání ledu v arktické oblasti znepokojuje vědce mimo jiné kvůli stoupající hladině oceánů. Pompeo ale o něm hovořil spíš jako o příležitosti, kterou bude možné v budoucnu komerčně využít. "Pokračující ubývání mořského ledu otevírá nové námořní cesty a nové příležitosti pro obchod vzhledem k potenciálnímu zkrácení doby plavby lodí mezi Asií a Západem o 20 dní," řekl. "Arktické námořní cesty by se mohly stát Suezským a Panamským průplavem 21. století," dodal.

Podle AFP je to poprvé, co země Arktické rady nevydaly na závěr své ministerské schůzky společnou deklaraci. Tentokrát ji nahradil text, který kromě jiného zmiňuje odhodlání států rady udržovat v polární oblasti mír, stabilitu a konstruktivní spolupráci.

Rada, která byla založena v roce 1996, sdružuje Dánsko, Finsko, Island, Kanadu, Norsko, Rusko, Švédsko a USA. Jejich ministři se scházejí každé dva roky. V předsednictví se státy střídají. Finové převzali předsednictví v Arktické radě v roce 2017 od USA a nyní je předali Islandu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist