https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usa-today-hitem-recyklace-je-jednotna-popelnice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

USA Today: Hitem recyklace je jednotná popelnice

15.12.2005 09:31 | PRAHA/MCLEAN (EcoMonitor)
Ve Spojených státech narůstá počet měst, která využívají k separaci odpadů jednu jedinou popelnici. Systém, který má řadu odpůrců, prý zvyšuje objem vybraného odpadu a zároveň je pro městskou správu výrazně levnější.
 

Pravidlený svoz domovního odpadu ve Philadelphii ve státě Pensylvánia.
Foto: Hugo Charvát/Ekolist
Podle zkušeností z města Madison ve Wisconsinu se od září, kdy začal nový systém s jednou popelnicí fungovat, vybralo každý týden o 8100 tun materiálu více. Dříve tyto odpady končily na skládce. „Během několika měsíců vzrostlo množství separovaného odpadu o 25 %, snížily se výdaje za skládkování i za sběr odpadů a naopak zisky z prodeje papíru a kovu jako druhotné suroviny výrazně stouply,“ pochvaluje si George Dreckman, který má systém recyklace na starosti.

Posledních pět let se v USA vybere ke zpětnému použití zhruba 30 % papíru, skla a kovu. Ale jak se systém jedné popelnice stává stále populárnější, vzroste podle odborníků i poměr separovaného odpadu. Jednotný výběr všech recyklovatelných materiálů se objevil na konci devadesátých let v Kalifornii a odtud se rozšířil na východ do Denveru a dokonce až do některých čtvrtí Filadelfie na východním pobřeží. Dnes se jednotné velkoobjemové nádoby používají ve stovce měst dvaadvaceti států, kde slouží více než 27 milionům obyvatel. Před pěti lety jich přitom podle informací konzultantské společnosti Governmental Advisory Associates bylo jen 16 milionů. „Jednotná popelnice je velmi populární,“ potvrzuje i Wes Muir tiskový mluvčí společnosti Waste Management, která provozuje 25 recyklačních linek, kde se třídí odpady z jednotných popelnic. Vzhledem k tomu, že jsou tyto nádoby výrazně větší než předchozí, mají lidé tendenci do nich dávat více materiálu a výběr se může zvýšit až na trojnásobek.

Na rozdíl od stávajícího rozšířeného způsobu, kde se separuje zvlášť v jedné nádobě sklo a kovy a v další papír, do jednotné popelnice o objemu 340 litrů se všechny recyklovatelné odpady dávají dohromady. Podle zastánců metody je tento způsob separace jednodušší, rychlejší a díky automatům i levnější. Popelářské vozy používají mechanickou ruku, takže řidič může nakládat odpad, aniž by opustil svoje místo u volantu. Recyklační linky pak využívají moderní způsob oddělování jednotlivých materiálů. Podle odpůrců metody je otázkou, zda tento systém vůbec naplňuje původní myšlenku vzniku separovaného sběru odpadů, tedy šetření energií a vracení materiálů k novému použití. Jednotný systém totiž prý produkuje velké množství nevyužitelného odpadu, až celá čtvrtina objemu stejně končí na skládkách. Starý systém odděleného výběru skla a kovu na jedné straně a papíru na druhé produkuje jen 2 – 3 % nevyužitelného odpadu. Největší problém při jednotném výběru je to, že papír se dostává do plastových a skleněných nádob a mnoho skla se během dopravy rozbije.

Podle textu USA Today 13. 12. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist