https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usa-ve-valce-s-eko-terorismem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

USA ve válce s eko-terorismem

3.12.2004 15:20 | NEW YORK (zpravodaj EkoListu)
Když ve Spojených státech někdo použije slovní spojení „válka s terorismem“, všichni si představí Al Kajdu nebo Usámu bin Ládina. Ale lidé, o kterých se dá mluvit jako o teroristech, existují i v řadách radikálních ochránců přírody a zvířat. Američtí zákonodárci, policie i soudy již několik let bojují s organizacemi jako je Earth Liberation Front nebo Animal Liberation Front.
 

Pod pojmem ekoterorismus se v nejobecnější rovině zpravidla myslí násilné činy, které mají motivaci v environmentální oblasti. Cílem útoků se ve Spojených státech stávají nákladní automobily dřevařských firem, jatky, kožešinové farmy, univerzitní výzkumná centra a nově vystavěné obytné domy. Kongres kvůli těmto útokům zpřísnil některé zákony a Federální úřad vyšetřování (FBI) zvýšil kvůli zlepšení národní bezpečnosti počet svých agentů. FBI označila v roce 2001 Earth Liberation Front za nejnebezpečnější vnitřní teroristickou organizaci v USA.

Ve spojených státech existuje obrovský problém s takzvaným „rozrůstáním měst“. Na snímku řadový dům v Longmontu ve státě Colorado.
Foto: Hugo Charvát/Ekolist

Ve Spojených státech existuje obrovský problém s takzvaným „rozrůstáním měst“. Tam, kde nefunguje vládní správa, která není schopná omezit negativní působení stavebních firem, berou aktivisté organizace Earth Liberation Front (ELF) spravedlnost do vlastních rukou. Rozrůstání zástavby se nelíbí i celé řadě nenásilných organizací ochránců životního prostředí. Podle zřejmě největší ekologické organizace v USA, Sierra Clubu, je velkým problémem, že „rozrůstající se zástavba zabírá zbytečně velké území a tak vznikají velké vzdálenosti mezi domy, obchody a pracovními centry. Kvůli tomu se obyvatelé stávají více a více závislí na používání automobilů v každodenním životě.“ Stále se zvyšující počet automobilů a neustávající výstavba nových silnic má negativní vliv na kvalitu ovzduší i podzemních vod, kvůli unikům škodlivých látek. Podle Sierra Clubu dnes více než polovina obyvatel USA žije v oblastech, kde je poškozené ovzduší. Rozrůstající se zástavba každý rok zabere více než 800 000 hektarů volné půdy, zemědělských ploch i přírodně cenných území.

Právě taková fakta vedou ke vzniku radikálních skupin jako je Earth Liberation Front (Fronta za osvobození Země), která funguje na principu mezinárodního podzemního hnutí s autonomními buňkami. Tato organizace vznikla podle modelu, který již dříve prosadila Animal Liberation Front (Fronta za osvobození zvířat). Samostatné skupiny provádějí přímé útoky podle návodů zveřejněných na internetové stránce ELF. Zde se také radikální aktivisté chlubí tím,že „od roku 1997 skupiny navázané na ELF provedly desítky akcí, které způsobily škody za 100 milionů dolarů“. Vedoucí protiteroristického oddělení FBI prohlásil před sněmovním výborem, že aktivisté ELF a ALF uskutečnili od roku 1996 na 600 nezákonných akcí, které přinesly škody kolem 43 milionů dolarů.

Právě decentralizované řízení, tak jako u jiných nezákonných skupin, vede k tomu, že je pro státní aparát velmi těžké postihnout celou organizaci. Neexistuje žádné vedení, které by samostatné skupiny kontrolovalo, stejně jako neexistuje žádné oficiální členství. Jednotlivci, kteří se rozhodnou pro přímou akci pod praporem ELF, jsou vedeni svým vlastním rozhodnutím, nebo rozhodnutím jejich nezávislé buňky založené na směrnicích zveřejněných na internetu. Kdokoli se může stát členem teroristické organizace, učitelé, rodiče nebo církevní dobrovolníci, říká web Earth Liberation Front. „Jakákoli přímá akce, která zastaví ničení životního prostředí a neutrpí při ní zdraví lidí,“ píše se na jejich internetové stránce, “může být považována za akci EFL. Během akcí však může dojít k ekonomické sabotáži nebo k ničení majetků.“

V souvislosti s ekoteroristickým útokem dosud nedošlo ve Spojených státech k žádnému úmrtí, nicméně lidé jako je poslanec Scott Mcinnis tvrdí, že je to jen otázka času. V jeho volebním okrsku ve městě Vail ve státě Colorado došlo v roce 1998 ke žhářskému útoku na nově postavený lyžařský areál. Škoda dosáhla 12 milionů dolarů a jeden ze zasahujících hasičů byl zraněn.

Vypadá to, jako by vláda USA měla plné ruce práce s domácím terorismem. Může se taková námaha vyplatit? Úřady se tváří, že ano. Většina lidí na takové řešení hledí více než skepticky a říká si, vždyť nejsme schopni zabezpečit ani svoje vlastní hranice, nebo mír v Iráku. „ Zřejmě si prezident Bush definitivně urval příliš velké sousto, můžeme jenom obdivovat velký americký idealismus,“ prohlásil ironicky jeden z ochránců přírody.

Tak jako u jakéhokoli jiného tématu existují lidé na obou stranách barikády. Zatímco velká část lidí ve státní správě bere velmi vážně snahu o zastavení teroristických akcí, další, jako poslanec Nick Rahall ze Západní Virginie, se na věc dívá opačně. “Budoucí zlodějská generace Američanů, kteří budou vlastnit všechnu nádheru veřejných přírodních zdrojů, to jsou pro mě teroristé“, prohlásil v souvislosti s případem krádeží dřeva, projednávaným v Kongresu.

Většina obyvatel Spojených států souhlasí s tím, že se něco musí udělat pro záchranu životního prostředí pro budoucí generace. Jenže jak daleko mohou jít ve jménu ochrany přírody, krajiny nebo zvířat organizace jako je ELF nebo ALF? To je otázka, kterou si kladou především lidé z tradičních organizací ochránců životního prostředí a ekologové.


reklama

 
Russell Dickson

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist