https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uspech-nevladnich-hnuti-pres-armenskou-rezervaci-nepovede-dalnice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úspěch nevládních hnutí - přes arménskou rezervaci nepovede dálnice

30.8.2005 11:41 | PRAHA/JEREVAN (EkoList)
Aktivisté ze Světového fondu na ochranu přírody (WWF) společně s dalšími mezinárodními organizacemi se mohou radovat z úspěchu - arménský prezident Robert Kočarjan zvrátil rozhodnutí vybudovat dálnici napříč jednou z unikátních chráněných oblastí své země.
 

Po dlouhé bitvě proti projektu půjdou plány vést 17 z 90 kilometrů mezinárodní dálnice z Arménie do Íránu přes přírodní rezervaci Šikahog do stoupy. "Jsme vděční WWF a mnoha dalším, že se aktivně zapojili do procesu záchrany rezervace Šikahog a nalezli alternativní verzi dálnice," řekl Aram Aghasijan, vedoucí oddělení chráněných území arménského ministerstva pro ochranu přírody.

Rezervace Šikahog se honosí více než tisícem druhů rostlin, mnoha z nich původními, a také muflonem kruhorohým (Ovis orientalis gmelini) a ohroženým levhartem kavkazským (Panthera pardus ciscaucasica). Podle odborníků na životní prostředí navrhovaná trasa dálnice přes rezervaci by zničila přes 30 hektarů území, což by vedlo k nevratnému odstranění unikátních panenských dubových porostů a vyhubení mnoha živočišných i rostlinných druhů.

"Šikahog je jediné místo v zemi, kde lesy zůstaly nedotčené a jsou považovány za poklad nejen náš, ale celé planety," říká Karen Manvelijanová, ředitelka arménské kanceláře WWF. Dálnice by rozdělila Šikahog na dvě části a rušila nejen životaběh celé rezervace, ale také by zpřístupnila rezervaci pytlákům a ilegálním lesníkům."

Vítězství je ještě uspokojivější díky tomu, že stroje pro stavbu dálnice už byly připraveny ve vesnici poblíž rezervace. A stavba dálnice z druhé strany od hřebenu hor Meghri už byla rozjeta bez jakýchkoli veřejných diskusí.

"Doufáme, že úspěch této kampaně bude využit jako model pro další kampaně v budoucnu. Mohla by fungovat jako model pro země, které jsou v přechodném období s nově ustaveným procesem demokratizace. Ten obvykle doprovází plundrování přírodních zdrojů bez jakékoliv kontroly," říká Karen Manvelijanová.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist