https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustav-zada-verejnost-o-fotky-rostlinnych-chorob-a-skudcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústav žádá veřejnost o fotky nových rostlinných chorob a škůdců

20.11.2020 11:40 | PRAHA (ČTK)
Lidé mohou výzkumníkům posílat fotografie z parků i své zahrádky. Ústavu by fotografie mohly pomoci například s nalezením kněžice zeleninové, tmavky švestkové nebo octomilky japonské.
Lidé mohou výzkumníkům posílat fotografie z parků i své zahrádky. Ústavu by fotografie mohly pomoci například s nalezením kněžice zeleninové, tmavky švestkové nebo octomilky japonské.
Zemědělský ústav žádá veřejnost, aby mu lidé hlásili škodlivé organismy na rostlinách. Spouští nový systém na hlášení nepůvodních invazních druhů, přístup do něj je na Rostlinolékařském portálu. ČTK to sdělila mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) Ivana Kršková.
 

"Pokud kdokoliv zjistí podezření na přítomnost neznámého původce choroby rostlin nebo škůdce nebo neobvyklé příznaky napadení neznámým patogenem či škůdcem na rostlinách, prosíme o oznámení takového případu. Každá taková informace je pro nás velmi cenná a napomůže i díky vám uchránit naši krajinu, zemědělství a lesní hospodářství před nepříznivými dopady způsobenými zavlečenými škodlivými organismy rostlin," uvedl ředitel ústavu Daniel Jurečka.

Ústav slibuje, že každý podnět prověří a sdělí nahlašovatelům závěr. Výzkumníci doufají, že lidé budou posílat fotografie se souřadnicemi napadených rostlin ve svém nejbližším okolí, například z parků, kam chodí se psem, nebo květin, které pěstují na své zahrádce. Ústavu by tak fotografie mohly pomoci například s nalezením kněžice zeleninové, octomilky japonské nebo tmavky švestkové.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist