https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecka-cssd-zada-ods-o-stanovisko-k-15-miliardam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústecká ČSSD žádá ODS o stanovisko k 15 miliardám

28.5.2002 19:40 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Spolupráce koalice ČSSD a ODS vládnoucí v Ústeckém kraji se ocitla v krizi. Krajská ČSSD dnes informovala, že její předsednictvo posílá předsedovi regionální ODS a jejímu regionálnímu volebnímu lídrovi Miroslavu Ouzkému otevřený dopis. V něm sociální demokraté žádají o jasné stanovisko krajské ODS k problematice 15 miliard korun, schválených letos v lednu Zemanovou vládou pro revitalizace a likvidaci starých důlních zátěží v severozápadních Čechách. Uvedl to pro ČIA předseda ČSSD Ústeckého kraje a první zástupce krajského hejtmana Jaroslav Foldyna. Podle jeho slov bude na odpovědi ODS záviset další osud ústecké koalice.
 

Poskytnutí 15 miliard korun pro Ústecký a Karlovarský kraj zpochybnil v pátek 24. května na volebním shromáždění v Chomutově předseda ODS Václav Klaus. Ten před veřejností i novináři přiznal, že pokud jeho strana vyhraje parlamentní volby, nehodlá realizovat slib vlády ČSSD.

Předsedovi hospodářského výboru parlamentu a poslanci ČSSD za Mostecko Jiřímu Hojdarovi nejvíce vadí, že schválenou vládní dotaci pro severozápadní Čechy vedle Klause zpochybnili i poslanec ODS za Mostecko Oldřich Vojíř a krajský hejtman Jiří Šulc (ODS). "S oběma jsme přitom na přípravě materiálů do vlády spolupracovali. S Vojířem jsem dokonce v parlamentu inicioval novelu zákona o Fondu národního majetku. Mrzí mě, že když jim Klaus zavelí, hodí všechnu předchozí práci a sliby za hlavu," řekl ČIA Hojdar. Podle jeho slov jsou peníze pro severozápadní Čechy po zaplacení Transgasu k dispozici. Vinu za to, že dosud nebyla provedena potřebná novela zákona o FNM, přičítá Hojdar liknavosti úředníků z fondu a opozičním poslancům.

Z FNM mají proudit do severozápadních Čech miliardy na revitalizaci krajiny a sanaci důlních zátěži. Krajský hejtman Jiří Šulc krátce po Klausově chomutovském projevu vydal tiskové prohlášení, ve kterém miliardy slíbené vládou ČSSD označil za laciný předvolební slib. Současně požadoval, aby Zemanův kabinet poslal první miliardy do Ústeckého kraje ještě před volbami anebo otevřeně vysvětlil, proč dosud nedošly.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist