https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecka-hsr-zada-vladu-o-pomoc-pri-utlumu-hornictvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústecká HSR žádá vládu o pomoc při útlumu hornictví

26.3.2002 14:47 | MOST (ČIA)
Až 50procentní míra nezaměstnanosti hrozí Mostecku, pokud česká vláda urychleně nepřijme opatření v souvislosti s předpokládaným útlumem těžby hnědého uhlí v severozápadních Čechách. Výrazný nárůst nezaměstnanosti hrozí v příštích letech také na Teplicku a Chomutovsku. Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje (HSR UK) proto žádá zejména ministry Špidlu, Rusnoka a Grégra, aby jejich resorty přijaly konkrétní kroky pro zmírnění dopadu útlumu hnědouhelných společností. ČIA to dnes potvrdil předseda HSR ÚK a senátor za Mostecko Richard Falbr.
 

HSR ÚK žádá vládu, aby zabránila hrozícímu obrovskému nárůstu nezaměstnanosti z řad zaměstnanců Mostecké uhelné a Severočeských dolů Chomutov. Současně upozorňuje na možnost zvýšení cen hnědého uhlí v příštích letech, což může mít dopad na ceny elektřiny a tepla.

Podle hornického odborového předáka Cyrila Zapletala odebere ČEZ a odběratelé z Německa z hnědouhelných dolů severozápadních Čech letos o šest milionů tun uhlí méně než vloni. V roce 2003, pokud dojde ke zprovoznění druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín, to může být až o 12 milionů tun uhlí méně. Zapletal zdůrazňuje, že dosud schválená sociální opatření nebudou stačit.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist