https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecka-zoo-koupila-stinici-plachty-chrani-slony-i-navstevniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústecká zoo koupila stínicí plachty, chrání slony i návštěvníky

8.8.2018 00:33 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Ústecká zoologická zahrada koupila v červenci do výběhu slonů a na tribuny pro diváky stínicí plachty.
Ústecká zoologická zahrada koupila v červenci do výběhu slonů a na tribuny pro diváky stínicí plachty.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ústecká zoologická zahrada koupila v červenci do výběhu slonů a na tribuny pro diváky stínicí plachty. Díky nim může být rozdíl mezi teplotou na slunci a ve stínu až 20 stupňů Celsia. Plachty stály 150.000 korun, zoo peníze získala díky projektu Nadace ČEZ Pomáhej pohybem.
 

"Naši sloni oceňují instalaci plachet každý den, když je po jedenácté hodině odvádíme z pavilonu do výběhu, kde tráví celé odpoledne. Také návštěvníci mohou sledovat slony ve výběhu s větším komfortem," řekl minulý týden chovatel slonů Jan Javůrek.

Obecně zvířata v těchto vedrech méně žerou, během jsou méně aktivní a zdržují se ve stínu. "Z toho důvodu jsme museli omezit i některé předváděcí akce, například naši lvi nejeví o potravu v poledních hodinách zájem již několik týdnů, takže jejich komentované krmení se momentálně nekoná," řekla mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Zastínění jistě ocení jedna ze dvou indických slonic chovaných v ústecké zahradě. Kala se v těchto horkých dnech zotavuje po operaci nohy. Specialisté ji operovali 27. července přímo v zoo. Slonice podstoupila operaci kvůli vytvoření abscesu v místě dřívějšího poranění na levé přední noze.

Pracovníci zoo pomáhají zvířatům v horku i jinými způsoby než jen stíněním výběhů. "V současných vysokých teplotách je nutné, aby zvířata měla nepřetržitý přístup k pitné vodě. Pokud nejsou ve výběhu či expozici automatické napáječky, musí se voda častěji doplňovat," uvedl vedoucí zoologického oddělení Lukáš Štěrba.

Některá zvířata, například medvědi malajští či rosomáci, se mohou zchladit v přírodním bazénku či jezírku, jeleni bělohubí či nosorožec mají ve výběhu bahniště, které jim také slouží k ochlazení. V některých výbězích, například u tapíra indického a voliéře s rarohy velkými, jsou umístěna mlžítka, která ochlazují a zvlhčují vzduch.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Renata Vykusová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist