https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecka-zoo-planuje-chov-tucnaku-na-expozici-muze-prispet-kazdy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústecká zoo plánuje chov tučňáků, na expozici může přispět každý

5.7.2016 12:41 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
S příští sezónou by se návštěvníci ústecké zoologické zahrady měli dočkat nové expozice tučňáků. Podle odhadů bude stát 5,5 milionů korun, řekl ČTK ředitel zahrady Lubomír Moudrý. Zoo spustila kampaň, ve které na ni mohou přispět i návštěvníci zahrady.
 

Expozice tučňáků vznikne z pavilonu a přilehlých prostor po lachtanech. Populární lachtan Moritz uhynul v roce 2014, od té doby je prostor v dolní části zahrady prázdný. Zoo už má hotovou studii, teď dokončuje projektovou dokumentaci. Podle odhadů by měla přestavba prostor stát asi 5,5 milionů korun, přesná částka vzejde z výběrového řízení.

Alespoň část peněz chce zoo získat díky kampani Tučňáci jdou do zoo. Lidé mají několik možností, jak na tučňáky přispět. V prodeji jsou například samolepky v hodnotě 100, 200 a 500 korun či postavička tučňáka na reklamním panelu, která podle velikosti stojí 10 000 až 30 000 korun. "Už teď nabízíme i možnost předběžné rezervace adopce tučňáků, kteří by sem měli přijít. Věřím, že kampaní se podaří získat alespoň půl milionu korun," doplnil Moudrý. O zbytek peněz chce pak požádat zřizovatele zahrady, tedy město. "Byl bych rád, kdyby zastupitelé věc projednali v září," dodal Moudrý.

Do ústecké zahrady by mělo přijít deset párů tučňáků brýlových, které jiná česká zoo nemá. "Vybírali jsme i podle klimatických podmínek. Tučňáci brýloví žijí na jihu Afriky, takže jim středoevropské klima nebude dělat potíže," dodala mluvčí zahrady Věra Vrabcová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist