https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecky-ekobus-na-zemni-plyn-usetri-naklady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústecký ekobus na zemní plyn ušetří náklady

20.6.2001 14:53 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Plně ekologický provoz, méně nákladů na pohonné hmoty a zvýšenou bezpečnost pro cestující i řidiče nabízí nový autobus pro městskou dopravu Ekobus 9,5 na zemní plyn, který dnes v Ústí nad Labem představila zdejší dopravní společnost ČSAD Bus. Projektový manažer Miloň Bambásek ČIA řekl, že jde o špičkový ekologický autobus evropské úrovně, který by před dvěma týdny představen na mezinárodní konferenci ve Švédsku.
 

Do konce roku 2001 chce ústecká společnost ČSAD Bus podle generálního ředitele Karla Havla ve svém závodě v České Lípě v kooperaci s firmou SOR Libchavy vyrobit zhruba pět ekobusů. V příštím roce pak hodlá vyrobit minimálně dalších 10 plynových autobusů pro vlastní potřebu a další vozidla. První ekobus se má po nezbytných testech a získání homologace objevit v městském provozu za dva až tři měsíce. Společnost ČSAD Bus předložila návrh na provozování ekologických autobusů ústeckému magistrátu.

Oproti dřívějším typům autobusům s plynovým pohonem není palivo v ocelových zásobnících a nezabírá zavazadlový prostor. Zemní plyn je nyní umístěn v lehkých celokompozitových lahvích umístěn ve střešním prostoru. Nový ekobus má podle Havla lepší jízdní vlastnosti než autobusy na naftový pohon zejména při jízdě do kopců, a také pohodlnější řazení. Lepší akcelerace je zajištěna tím, že se jedná o zážehový motor s větším počátečním výkonem. Ekobus je vybaven nejmodernějšími současnými technologiemi u všech hlavních použitých komponentů, zejména u motoru, převodovky, brzdného systému nebo nádrže.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist