https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecky-hejtman-veri-ze-vlada-slibene-miliardy-do-regionu-dostane
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústecký hejtman věří, že vláda slíbené miliardy do regionu dostane

30.1.2002 20:41 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Jednání o tom, jak dostat do Ústeckého kraje slíbených 15 miliard korun, by neměla vláda odkládat. Pro severozápadní Čechy je to zásadní věc. Uvedenou sumu, určenou na revitalizaci a odstranění důlních zátěží, přislíbil Zemanův kabinet při svém nedávném výjezdním zasedání. ČIA o tom dnes informoval hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.
 

"Tento region má na krajině nehezkou jizvu, na jejímž zacelení se musí stát podílet. Kromě zničené krajiny a dalších ekologických důsledků mám na mysli také nezaměstnanost plynoucí z pokračujícího útlumu těžby hnědého uhlí," uvedl Šulc s tím, že dluh vůči kraji je prokazatelný. "Jsem rád, že vláda pochopila situaci dříve, než se zdejší problémy vyostří až k hranici sociální únosnosti. Teď nesmí zůstat jen u slibu, ten musí být dotažen do konce," upřesnil Šulc. Podle něj vláda musí najít cestu, jakou sem slíbené finance dostat.

Šulc reagoval na dnešní článek v severočeské příloze deníku Mladá Fronta Dnes a na fakt, že Poslanecká sněmovna se v úterý 29. ledna 2002 otázkou novely zákona o Fondu národního majetku (FNM) nezabývala. Přitom právě z FNM mají slíbené vládní miliardy do severozápadních Čech přijít. Severočeští poslanci za ČSSD a ODS mají nyní různé názory, jak státní miliardy do regionu dostat. Na změnu zákona o FNM kladnou důraz především poslanci za ČSSD Josef Hojdar a Vlastimil Aubrecht, nový vládní zmocněnec pro severozápadní Čechy. Ten navrhuje rozšíření pravomocí FNM tak, aby z něho bylo možné peníze převést do Státního fondu životního prostředí. Mostecký parlamentní poslanec za ODS Oldřich Vojíř naopak soudí, že z FNM by měly slíbené peníze bez problémů docházet hlavně pro severočeská města a obce.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist