https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecky-kraj-dohodl-podminky-spoluprace-se-saskem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústecký kraj dohodl podmínky spolupráce se Saskem

2.11.2002 15:14 | ÚSTÍ NAD LABEM/DRÁŽĎANY (ČIA)
Na formě spolupráce a výměně zkušeností z krizového řízení v době srpnových povodní se v pátek 1. listopadu dohodli v Drážďanech s prezidentem zdejšího vládního prezidia Henry Hasenpflugem ústecký krajský hejtman Jiří Šulc a ředitel Úřadu Ústeckého kraje Jiří Kubricht. Ústecký kraj ještě letos uzavře partnerskou smlouvu se saským parlamentem. Oba tyto subjekty pak pověří výkonem činností při zajištění spolupráce Vládní prezidium v Drážďanech a Chemnitz a Úřad Ústeckého kraje. ČIA o tom dnes informoval hejtman Šulc.
 

Toto řešení bude ještě konzultováno s Ministerstvem zahraničí České republiky. "Uzavření partnerských vztahů se Saskem je prioritou zahraničních vztahů našeho kraje. Kvůli nekompatibilnosti veřejné správy na obou stranách hranice se stvrzení vzájemné spolupráce příliš protahovalo a nyní jsme dospěli řešení," řekl Šulc.

Ústecký kraj musí společně se Saskem řešit například otázky společné silniční sítě, chráněných krajinných oblastí, dopravy nebo krizového řízení. Podle Šulce by se tak po padesáti letech konečně mohly spojit hranicí některé násilně rozdělené obce v česko-saském pohraničí. Hasenpflug takové záměry podle Šulce podpoří.

Povodňové škody nepokryté pojištěním se podle Hasenpfluga odhadují v Sasku na šest miliard euro. Ústecký hejtman vyslovil při jednání v Drážďanech prosbu, zda by saská strana nemohla uspíšit rekonstrukční práce na poškozených komunikacích na německé straně hraničního přechodu Cínovec-Altenberg. Hasenpflug odpověděl, že silnice v městech Altenberg a Dippoldiswalde jsou tak silně poškozené, že mohou být opraveny nejdříve v první pololetí roku 2003.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist