https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecky-kraj-i-odbornici-pozaduji-vcasne-dokonceni-dalnice-d8
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústecký kraj i odborníci požadují včasné dokončení dálnice D8

17.4.2002 20:33 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Včasné dokončení obou zbývajících úseků dálnice D8 z Prahy na hranici s Německem u Krásného Lesa na Ústecku požaduje Ústecký kraj (ÚK), Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) i přední odborníci z oblasti stavebního inženýrství. Shodli se na tom na odborné konferenci, která se dnes uskutečnila na Úřadu Ústeckého kraje. Ústecký hejtman Jiří Šulc zdůraznil, že včasné dokončení dálnice D8 je jedním z rozhodujících faktorů dalšího rozvoje regionu.
 

K žádosti o dokončení součásti transevropské trasy bez zbytečných průtahů se připojil prezident dálničního úřadu Spolkové země Sasko Volker Strobe. Ten uvedl, že německá strana výstavbu navazující dálnice A17 v Sasku do roku 2005 dokončí. Petr Laušman z ŘSD Praha ČIA řekl, že na závěrečném úseku D8 z Ústí nad Labem na hranici s Německem byla dosud zahájena výstavba tří dálničních staveb z plánovaných devíti. Termín dokončení úseku v roce 2005 je podle něj zcela reálný.

Složitější je podle Laušmana situace na úseku z Lovosic do Řehlovic, který vede přes Chráněnou krajinnou oblast (CHKO) České Středohoří . Zde musí po nedávném vydání územního rozhodnutí stavebním úřadem v Lovosicích proběhnout zhruba 17 samostatných stavebních řízení. Při nich lze očekávat komplikace ve formě různých odvolání. Laušman zdůraznil, že pokud se v roce 2003 podaří zahájit výstavbu dvou tunelů a mostní části, existuje naděje, že tolik diskutovaný úsek dálnice D 8 bude dokončen v roce 2005.

Zdeněk Janda z CHKO České Středohoří informoval, že otázka přemístění čtyř vzácných stromů jeřábu českého se musí vyřešit v rámci stavebního řízení. Přesazení nejohroženějších stromů mimo trasu dálnice bude schůdným řešením. Podle ekologa Petra Anděle, zpracovatel posudku EIA, se zvolená trasa přes České Středohoří i závěrečného úseku dálnice maximálně snaží šetřit lesní a zemědělskou půdu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist