https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecky-kraj-nadale-prosazuje-vystavbu-jezu-na-labi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústecký kraj nadále prosazuje výstavbu jezů na Labi

24.7.2002 11:26 | DĚČÍN (ČIA)
K zajištění výstavby dvou nízkoprahových vodních děl na dolním Labi požádá Ústecký kraj o udělení vládní výjimky ze zákona o ochraně přírody. Statutární zástupce krajského hejtmana Jaroslav Foldyna (ČSSD) dnes ČIA řekl, že žádost o výjimku bude co nejdříve doručena Špidlově vládě. S některými ministry už Foldyna podle svých vlastních slov o uvedené problematice osobně jednal.
 

K zastáncům výstavby dvou vodních děl na Labi patří nový předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Vladimír Laštůvka z Děčína. Podle jeho slov se Česká republika při uzavření smlouvy s Německem na výstavbu dálnice D 8 z Praha do Drážďan zavázala, že významná část nákladů bude po dostavbě mezinárodní magistrály D 8 přesměrována na labskou vodu.

Ústečtí krajští zastupitelé letos na jaře deklarovali veřejnou prospěšnost výstavby jezů u Malého Března a Prostředního Žlebu pro zajištění ekologické dopravy po vodě. Bývalý ministr životního prostředí Miloš Kužvart výstavbu vodních děl nepodpořil. Proti dostavbě vodních děl na dolním Labi ostře protestují také aktivisté ústeckého sdružení Přátelé přírody. Jejich předseda Marian Páleník věří, že výstavba nebude zahájena před vstupem České republiky do Evropské unie a poté bude dolní Labe chráněno evropskou legislativou. Několik lokalit na dolním Labi totiž podle Páleníka splňuje náročná kritéria pro zařazení do evropské sítě chráněných území NATURA 2000. Páleník některým krajským politikům vyčítá, že se v případě dálnice D 8 a jezů na Labi chovají jako placení agenti dopravní lobby. Páleník argumentuje 12 tisíci podpisy pod peticí Přátel přírody proti výstavbě vodních děl.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist