https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecky-kraj-opravi-silnice-v-ceskem-svycarsku-poskozene-pri-rozsahlem-pozaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústecký kraj opraví silnice v Českém Švýcarsku poškozené při rozsáhlém požáru

5.1.2023 10:41 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | ulleo / Pixabay
Ústecký kraj opraví silnice v Českém Švýcarsku, kterou poškodila těžká technika při rozsáhlém požáru v národním parku. Náklady na práce uhradí z dotace od státu. Jetřichovicím poskytne kraj finanční dar 82 140 korun. Obec platila z vlastního rozpočtu stravu pro zasahující hasiče. Na peníze od ministerstva pro místní rozvoj na ubytovací vouchery, které lze v oblasti uplatnit, kraj stále čeká, řekl náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj).
 

Těžká hasičská technika se pohybovala po místních komunikacích od vypuknutí požáru vloni 24. července. Na místě se vystřídalo 400 kusů techniky, která poškodila 1300 metrů krajských cest. Silničáři odhadují, že jejich oprava bude stát zhruba 7,5 milionu korun. Zakázku bude kraj financovat z dotace ze Státního fondu životního prostředí.

Radní včera rozhodli o poskytnutí peněz z Fondu pro mimořádné události Ústeckého kraje obci Jetřichovice. Ta zajistila a uhradila stravu pro zasahující hasiče z vlastního rozpočtu. O proplacení peněz pro Jetřichovice bude kraj žádat stát. Už dříve kraj avizoval, že chce pomoci také podnikatelům, kteří ubytovávali v době požáru hasiče, ale nedostali za služby zaplaceno. Peníze pak chce krajská samospráva od státu vymáhat.

Na začátku února by podle Řeháka kraj mohl dostat peníze od ministerstva pro místní rozvoj na ubytovací vouchery v regionu. Kraj poskytl pět milionů korun, stejnou částku má převést na kraj ministerstvo. Turisté mohou získat slevu 300 korun na osobu a den v Českém Švýcarsku, pokud se zde ubytují nejméně na dvě noci a nejvýše na sedm nocí. Lidé si objednávají pobyty zejména na březen, duben a květen.

Požár v národním parku se rozšířil na 1060 hektarů a na jeho uhašení, které trvalo 20 dní, se podílelo 6000 hasičů. Policie požár vyšetřuje jako obecné ohrožení. Obyvatelé několika obcí se museli evakuovat, v osadě Mezná shořely tři domy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist