https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecky-kraj-podporuje-navrh-jihocechu-na-zrizeni-eurokoridoru-sever-jih
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústecký kraj podporuje návrh Jihočechů na zřízení Eurokoridoru Sever-Jih

10.1.2002 20:53 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Návrh na založení Eurokoridoru Sever-Jih (ECNS) zahrnujícího tři české kraje, Horní Rakousy a spolkovou zemi Sasko podporuje Ústecký kraj. Jak ČIA dále informoval krajský hejtman Jiří Šulc (ODS), návrh na zřízení eurokoridoru předložil hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník (ODS). Vůli podílet se na přípravných aktivitách dále vyjádřili hejtman Středočeského kraje Petr Bendl (ODS) a primátor Hlavního města Prahy Jan Kasl (ODS).
 

Podle Šulce bude eurokoridor moderní nadnárodní strukturou v rámci Evropské unie, která vytvoří nové podmínky pro spolupráci občanů, obcí i regionů ve sjednocené Evropě. Jihočeský hejtman Zahradník byl členy ustavené české pracovní skupiny pověřen jednáním s představiteli Horních Rakous a Saska s nabídkou spoluúčasti a podílu na vzniku ECNS, a to s výhledem získání budoucí podpory Evropské unie.

Strategickým cílem navrhovatelů je vytvoření páteřní infrastruktury, která umožní zapojení regionů do globálního světa, rozvoj jejich potenciálu, dále pokrytí potřeb obyvatel, návštěvníků a podnikatelských subjektů. Důraz bude kladen na trvale udržitelný rozvoj s přiměřenou ekologickou zátěží.

Návrh založení ECNS vychází z historie bývalých obchodních stezek jako byla solná nebo zlatá stezka z Rakouska přes Čechy do Saska. Páteří budování navrhovaného eurokoridoru je připravovaná moderní dopravní infrastruktura. Například dálnice D8 Praha-Drážďany-Berlín jako součást transevropské magistrály Skandinávie-Balkán nebo dálnice z Prahy přes České Budějovice do Rakouska.

Projekt dále počítá se severojižním mezinárodním železničním koridorem, labskovltavskou vodní cestou, evropskou cyklistickou trasou i přeshraničními stezkami pro pěší turisty.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist