https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecky-kraj-pomuze-obcim-snizit-naklady-na-likvidaci-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústecký kraj pomůže obcím snížit náklady na likvidaci odpadu

19.3.2017 13:50 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Ústecký kraj chce pomoci obcím snížit náklady na likvidaci komunálního odpadu. Výdaje vzrostou, pokud bude schválen návrh nového zákona o odpadech. Na dotacích kraj rozdělí už letos deset milionů korun. Návrh rady ještě musí schválit zastupitelstvo, řekl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).
 

Růst finanční zátěže obcí vyvolá podle radních změna pravidel nakládání s odpadem, která spočívá v omezení jeho skládkování a od roku 2024 v zákazu skládkování směsného komunálního odpadu a recyklovatelných a využitelných odpadů.

V roce 2014 činily výdaje obcí v Ústeckém kraji na likvidaci odpadu 703 milionů korun. "Program bude zaměřen na podporu snižování produkce odpadu přímo v obcích, snižování nákladů na jeho svoz a likvidaci a případně doplnění kapacit k využívání odpadu," uvedl Bubeníček.

Pokud nebude možné skládkování odpadu, je podle hejtmana otázkou, kam s ním. V Ústeckém kraji se uvažovalo o spalovně v Komořanech nedaleko Mostu. Soukromý investor měl v plánu stavbu obří pece s kapacitou 150.000 tun odpadu ročně. Evropská komise ale rozhodla, že nebude ze strukturálních fondů v Česku podporovat do roku 2020 stavby spaloven. "Podle našich informací investor má vše připraveno a shání peníze," uvedl Bubeníček, podle kterého by spalovna byla nejlepším řešením odpadového hospodářství. Proti tomu už dříve vystoupila například Strana zelených.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist