https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecky-kraj-zamitl-odvolani-ekologickych-aktivistu-k-vystavbe-d8
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústecký kraj zamítl odvolání ekologických aktivistů k výstavbě D8

10.6.2003 10:43 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Jako opožděné zamítl v pondělí 9. června odvolání Dětí země Brno proti rozhodnutí stavebního úřadu v Libouchci Krajský úřad v Ústí nad Labem. Zamítnuté odvolání ekologických aktivistů se týká nejen rozhodnutí o vydání stavebního povolení na dálnici D8, úsek Trmice - státní hranice s Německem, ale také části dálničního tunelu Panenská a stavebních objektů souvisejících s výstavbou dálnice D8 v katastru obcí Knínice, Libouchec, Nakléřov, Petrovice a Krásný Les v Krušných horách. ČIA to potvrdil Vojtěch Krump z oddělení informací úřadu kraje s tím, že kvůli odvolání aktivistů mají práce na závěrečném českém úseku D8 téměř půlroční zpoždění.
 

Příslušný odbor ústeckého krajského úřadu zjistil, že brněnským ekologickým sdružením Děti země napadené rozhodnutí stavebního úřadu v Libouchci bylo účastníkům stavebního řízení doručeno veřejnou vyhláškou 3. ledna letošního roku, lhůta pro podání odvolání uplynula 20. ledna. Odvolání Dětí země Brno bylo k poštovní přepravě předáno podle poštovního razítka až 22. ledna letošního roku, tedy o dva dny opožděně. Přesto byl podnět Dětí země ze strany úředníků krajského úřadu přezkoumán.

Ministři dopravy České republiky a Spolkové republiky Německo se nedávno shodli, že závěrečný úsek dálnice D8 Trmice - státní hranice se SRN a německý úsek navazující dálnice A17 od hranic do Drážďan budou dokončeny do konce roku 2005. Předposlední úsek dálnice D8 z Lovosic do Řehlovic má být dokončen nejpozději do konce roku 2006, i zde se proti územním rozhodnutí odvolali ekologičtí aktivisté a ochránci přírody.

U příležitosti návštěvy severočeského města Most podpořil v neděli 1. června premiér Vladimír Špidla návrh severočeského parlamentního poslance Josefa Hojdara na přijetí samostatného zákona pro dokončení plánovaných dálničních tras v České republice. Návrh uvedeného zákona má vláda projednávat letos v červenci. Zákon má výrazně omezit pravomoci ekologických aktivistů a blokování výstavby dálničních úseků.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist