https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecky-soud-resi-pripad-uhynu-velkeho-mnozstvi-skotu-v-krusnych-horach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústecký soud řeší případ úhynu velkého množství skotu v Krušných horách

29.5.2023 21:54 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ústecký krajský soud zahájil minulý týden hlavní líčení v případu úhynu velkého množství skotu na pastvinách u Měděnce na Chomutovsku v Krušných horách. Státní zástupce obžaloval jednatele společnosti Ekochov CMN Františka Horna, ředitele Antonína Hajzlera a samotnou firmu. Ve stádu uhynuly kvůli velmi špatným podmínkám stovky kusů dobytka. Horn řekl, že se cítí nevinen, o situaci nevěděl, o zvířata se měl starat Hajzler. Ten se jednání neúčastnil. Mužům hrozí až desetileté vězení za chov zvířat v nevhodných podmínkách ve spolupachatelství, společnosti její zrušení.
 

Horn je vzděláním ekonom, jediný společník podniku. Uvedl, že dobytku nerozumí, proto zaměstnává lidi, aby se o něj starali. Odmítl, že by se úmyslně dopouštěl týrání zvířat. "O ničem jsem nevěděl," řekl u soudu. Ekochov CMN má hospodářství také v Petlerech a Nepomyšli. Horn řekl, že na Měděnec na kontroly jezdil, ale mezi dobytek nechodil.

Stádo Horn svěřil Hajzlerovi, jeho úkolem bylo o něj pečovat, uvedl obžalovaný jednatel. O problémech se podle svých slov dozvěděl na podzim 2021 od jednoho z pracovníků. Hajzlera propustil a sehnal nového zootechnika. Situace měla podle něj nějakou setrvačnost, v květnu 2022 byla již stabilizovaná. "Je mi celá situace líto, trápí mě to, kdybych o tom věděl, nikdy bych to nedopustil," řekl s tím, že mu je třiasedmdesát let a má ještě další firmu a nebude odpovídat na dotazy soudu.

Soudce následně přečetl dřívější výpověď Hajzlera, v níž uvedl, že za úhynem většího množství zvířat mohli krkavci, kteří skot napadali, dobytek měl přístup k vodě, měl dostatek krmiva i podestýlky, netrpěl nemocemi.

Případ se vztahuje k roku 2021 a částečně 2022. Trestní oznámení podala kvůli chovu v nevhodných podmínkách, zanedbání veterinární péče, omezování výživy a napájení Krajská veterinární správa pro Ústecký kraj. Provedla několik desítek pitev uhynulého dobytka, který skončil v kafilérii v Podbořanech na Lounsku.

O otřesných podmínkách v chovu informovali lidé organizaci OBRAZ - obránci zvířat. "Jedna věc je, jaké hrozné podmínky na Měděnci zvířata měla, druhá, jak dlouho trvalo, než se něco začalo dít," řekla novinářům Vendula Brabcová z organizace. "Lidé nám to hlásili někdy v červnu 2021, upozornili jsme příslušný úřad a ještě na jaře 2022 tam umíraly krávy," uvedla.

Státní zástupce Tomáš Skála v obžalobě popsal stav zvířat, u kterých byla provedena pitva. Uhynulé krávy, jalovice a býci byli vyhublí, ve střevech neměli nic, některá zvířata byla nemocná, časté byly změny na srdci, což byl důsledek vyčerpání organismu. Ze stavu těl vyplynulo, že zvířata strádala, trpěla hladem a žízní, nebyla jim poskytnuta veterinární péče ani péče po porodu. Mezi kadávery byla kráva s teletem uvízlým v porodních cestách.

Krajská veterinární správa (KVS) chovateli uložila pokuty v celkové výši 575.000 korun. Ředitel KVS Daniel Macháček ČTK letos v březnu řekl, že situace v chovu se radikálně změnila, z pohledu veterinárního dozoru je na místě už všechno v pořádku. Kontrolu v daném chovu si naplánovali pracovníci KVS i na letošní rok. Firma mimo jiné přišla o status ekofarmy a o státní dotace.

Další jednání u soudu se uskuteční 18. a 19. září. Soud předvolá Hajzlera, vyslechnout chce zaměstnance, znalce a přečíst listinné důkazy. Jednání nařídil ještě na začátek října.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist