https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecti-krajsti-zastupitele-chteji-zakon-o-stavbe-dalnic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústečtí krajští zastupitelé chtějí zákon o stavbě dálnic

27.2.2003 10:40 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Přijetí zákona o dostavbě dálnice D 8 z Prahy na hranici s Německem a dalších českých dálnic a rychlostních komunikací ve veřejném zájmu podpořili ve středu 26. února zastupitelé Ústeckého kraje. První zástupce krajského hejtmana Jaroslav Foldyna dnes ČIA řekl, že návrh zákona už brzy Poslanecké sněmovně předloží předseda hospodářského výboru Josef Hojdar ve spolupráci s dalšími severočeskými poslanci za ČSSD.
 

Cílem uzákonění dostavby dálnice D 8 a dalších významných silničních tahů v České republice má být urychlení úředních řízení při vydání územních a stavebních povolení a omezení vlivu ekologů, kteří svými odvoláními a protesty brzdí hlavně dostavbu mezinárodní dálnice D 8. Podle Foldyny v současnosti chybí územní rozhodnutí pro stavbu úseku dálnice D 8 z Lovosic do Řehlovic přes území CHKO České středohoří.

Původní územní rozhodnutí stavebního úřadu v Lovosicích pro úsek Lovosice-Řehlovice napadlo hnutí Děti země a další subjekty a odvolací řízení se stále protahuje. Pro závěrečný úsek D 8 z Řehlovic na státní hranici s Německem u Krásného Lesa bylo sice vydáno územní rozhodnutí, ale ekologové podali odvolání proti dílčím pěti stavebním povolením, a tak práce nemohou pokračovat podle časového harmonogramu. Ekologové požadují na úseku D 8 Lovosice - Řehlovice například vybudování dlouhého tunelu, zatímco schválený projekt, na který loni vydalo ministerstvo životního prostředí výjimku, počítá s kratší tunelovou variantou.

Představitelé ministerstva dopravy Spolkové republiky Německo a spolkového státu Sasko nedávno oznámili, že na německé straně bude dálnice A 17 z Drážďan na hranici s Českou republikou dokončena do konce roku 2005. Ředitel závodu Ředitelství silnic a dálnic Alois Lichnovský se obává, že u nás se uvedený termín nepodaří dodržet a hovoří se až o dvouletém skluzu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist