https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecti-zemedelci-odhaduji-skody-ze-zaplav-na-388-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústečtí zemědělci odhadují škody ze záplav na 388 milionů

23.8.2002 09:36 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Neméně na 388 milionů korun odhadují zemědělci škody, které jim způsobila povodeň a záplavové deště. Přímé škody a ztráty budou činit podle předběžných odhadů dešťů na 146 milionů korun. Následné škody na porostech jsou odhadovány na dalších 242 milionů. Škody se projeví především ve výrazném snížení kvality zrna, což bude mít negativní dopad na výkupní ceny. ČIA to dnes potvrdil předseda Krajské agrární komory v Ústí nad Labem František Loudát.
 

V sedmi okresech Ústeckého kraje bylo zatopeno 6,2 tisíce hektarů zemědělské půdy, z toho 1,4 tisíce hektarů je nadále pod vodou. Nejhorší je situace je na Litoměřicku, kde je pod vodou nejvíce polí. Ztráta na znehodnocených plodinách zde dosáhla 23 miliony korun. Pěstitelé chmele na Lounsku, kde spadlo v důsledku podmáčené půdy 12 hektarů chmelnic, vyčíslili škodu na 1,4 milionu korun. Téměř 300 hektarů chmelnic zaplavila povodeň na Žatecku. Na Mostecku a Teplicku napadla pšenici plíseň.

Agrární komora již obdržela od ministerstva zemědělství podklady pro specifikaci a doložení rozsahu škod. Pokud by ministerstvo zemědělství následky povodní nekompenzovalo, hrozilo by podle Loudy v Ústeckým kraji totální propad zemědělství a krach řady zemědělských podniků.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist