https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usti-chce-koupit-elektromobil-stat-bude-zhruba-800-000-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústí chce koupit elektromobil, stát bude zhruba 800.000 korun

3.1.2017 13:03 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Pořízením osobního elektromobilu chce jít město podle náměstka primátorky Pavla Dufka příkladem veřejnosti i podnikatelům.
Pořízením osobního elektromobilu chce jít město podle náměstka primátorky Pavla Dufka příkladem veřejnosti i podnikatelům.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Město Ústí nad Labem chce letos pořídit jeden elektromobil. Náklady nepřesáhnou podle radních 800.000 korun. Magistrát požádá o dotaci na jeho koupi Státní fond životního prostředí. Na obnovu vozového parku v rozpočtu na letošní rok město vyčlenilo 1,4 milionu korun. Informovala o tom mluvčí magistrátu Romana Macová.
 

Státní dotace má činit 220.000 korun. Pořízením osobního elektromobilu chce jít město podle náměstka primátorky Pavla Dufka příkladem veřejnosti i podnikatelům. "A chceme také částečně přispět k zmírnění dopadů vlivů dopravy na zdraví občanů a na životní prostředí," uvedl. Nový elektromobil budou využívat úředníci odboru životního prostředí.

Magistrát má podle Macové k dispozici 26 vozidel pořízených v letech 1998 až 2016. Loni město koupilo dva vozy a letos pořídí další. "V rozpočtu na rok 2017 je vyčleněno 1,4 milionu korun na náhradu nejstarších vozidel z let 1998 až 2000," uvedla Macová.

Termín pro podání žádosti o dotaci na projekt ministerstva životního prostředí je 31. března. Resort rozdělí 100 milionů korun na dotacích pro obce a kraje na nákup aut s alternativním pohonem.

Dva elektromobily už slouží úředníkům na krajském úřadě Ústeckého kraje. Samospráva je má zapůjčené a využívá je pro cesty po Ústí nebo do měst v okolí. "Veřejnou dobíjecí stanici nemáme, ale v podzemních garážích máme redukce na dobití aut," uvedla mluvčí kraje Lucie Dosedělová. Radní podle ní zváží, zda bude kraj pořizovat další elektromobil.

Deset elektromobilů a čtyři hybridní auta už jezdí v Litoměřicích. Vozy má město na leasing, za dva roky se rozhodne, zda je pomocí státní dotace koupí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist