https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usti-meni-peci-o-zelen-kvuli-suchu-a-mapuje-kurovcovou-kalamitu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústí mění péči o zeleň kvůli suchu a mapuje kůrovcovou kalamitu

6.6.2019 00:20 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Ústí nad Labem kvůli suchu nechá některé trávníky vyšší, část ploch nebude sekat vůbec a dá prostor pro hmyz. / Ilustrační foto
Ústí nad Labem kvůli suchu nechá některé trávníky vyšší, část ploch nebude sekat vůbec a dá prostor pro hmyz. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Ústí nad Labem kvůli suchu nechá některé trávníky vyšší, část ploch nebude sekat vůbec a dá prostor pro hmyz. Sekat se nebude při teplotách nad 30 stupňů Celsia. Město zároveň požádalo o pomoc občany v boji s kůrovcem a dalšími škůdci, zmapovat chce napadené stromy. Včera to řekla městská dendroložka Jitka Nováková.
 

Změna péče o zeleň je podle Novákové reakcí na klimatické změny. "Trávníky velmi negativně reagují na rozsáhlá sucha v letním období. V minulých dvaceti až třiceti letech byl trend sekat velmi nízko, protože si to občané žádali, ale odborníci věděli, že to je špatně, docházelo k degradaci trávníků, chyběly peníze na dosev," uvedla Nováková.

V současnosti se s ohledem na snahu zadržet vodu v krajině trend mění. "Zvýší se výška seče. V mateřských školách a sadech to bude nadále na pět centimetrů, ale jinde klidně na deset," uvedla Nováková. Louky na okrajích zástavby a velké plochy město bude sekat pouze dvakrát ročně.

Prostor chtějí dát odborníci také hmyzu. "Chceme využít tzv. mozaikovou seč, to znamená, že se volně bez zásahu nechají místa, kde mohou dozrát semínka, kde může žít hmyz, který je vázán na trávník a v jistých vývojových stádiích se nemůže přesouvat, vajíčka a larvy se nemohou stěhovat. Chceme mu dát možnost se vyvinout," uvedla dendroložka.

Mezi další opatření proti suchu patří to, že se nebude sekat v největších vedrech, protože v tu dobu trávy nerostou a jenom se spálí.

Počasí má vliv také na stav stromů. Podle Novákové je to velký problém, protože stromy jsou po loňském suchém létě oslabené a hůř čelí škůdcům. Nyní proto odborníci vyhledávají ohniska, kde se různí lýkožrouti vyskytují. "Nestihneme všechno obejít, proto prosíme občany, aby nás informovali, pokud uvidí napadený strom, který začíná prosychat," uvedla Nováková.

Kácet se stromy budou v době, kdy jsou na nich larvy. "Dospělí jedinci by odletěli. Proto potřebujeme porazit stromy tak, abychom zamezili dalšímu šíření kalamity. Vhodná doba se liší podle druhu stromů," řekla Nováková.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist