https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usti-nad-labem-vyuzije-k-likvidaci-odpadu-novou-technologii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústí nad Labem využije k likvidaci odpadu novou technologii

10.6.2002 15:07 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
S využitím technologie REMTEC se bude v budoucnu likvidovat více než třetina komunálního odpadu v Ústí nad Labem. Uvedenou technologií má být v krajském městě odstraňováno zhruba 34 procent směsného komunálního odpadu. To představuje až pět tisíc tun odpadů ročně. Na základě smlouvy, která bude uzavřena v nejbližších dnech, bude likvidaci provádět firma AZP. ČIA o tom dnes informoval mluvčí radnice Milan Knotek.
 

Podstatou technologie REMTEC je dvouhodinový ohřev odpadu v autoklávu parou o teplotě 170 stupňů Celsia. Poté dochází ke sterilizaci odpadu a zmenšení objemu biologicky rozložitelného odpadu a plastových materiálů. Vzniklý sterilní odpad lze třídit na organickou část, plasty, kovy atd. Organický podíl je využíván k výrobě tepla, skládkováno je pouze pět až 15 procent odpadu.

Technologie REMTEC byla vyvinuta v USA s cílem podpořit recyklaci a snížit množství odpadu ukládaného na skládky. V současné době je provozována v Bridgendu v Jižním Walesu. K jejím hlavním výhodám patří eliminace emisí do ovzduší, nedochází k úniku znečištěných vod, minimální hluk a zanedbatelný zápach. Firma AZP bude stavět zařízení na bázi technologie REMTEC ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist