https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usti-pokaci-na-strekove-dalsich-21-stromu-kvuli-prvni-etape-vznikla-petice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústí pokácí na Střekově dalších 21 stromů, kvůli první etapě vznikla petice

30.11.2022 01:07 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ústí nad Labem pokácí dalších 21 lip na Střekově v Truhlářově ulici. Místo nich vysadí 42 stromů. Jde o druhou etapu rekonstrukce aleje, v první fázi město pokácelo 14 lip a vysadilo 28 stromů. Proti první etapě se v petici ohradili občané. Petici se 74 podpisy předali magistrátu, nesplňovala však náležitosti stanovené petičním zákonem, řekl vedoucí odboru dopravy a majetku ústeckého magistrátu Dalibor Dařílek.
 

Stromy v aleji jsou podle města poškozené a o jejich pokácení se rozhodlo před dvěma lety. "Opět tam bude povinná výsadba jedna ku dvěma, to znamená za každý poražený kmen tam budou dva nové," uvedl k druhé fázi úpravy aleje primátor Petr Nedvědický (ANO). Podle něj šlo původně o iniciativu obvodu Střekov, který však neměl na poražení dřevin dostatek prostředků.

Petenti před prvním poražením stromů žádali okamžité zrušení rozhodnutí magistrátu i veřejné zakázky. Požadovali, aby vitální stromy na místě zůstaly a byly arboristicky ošetřeny. "První dendrologický průzkum společnosti Envipor doporučoval kácení pouze osmi lip, které jsou ve špatném zdravotním stavu," stálo v petici s tím, že další stromy se měly pouze prořezat. "Nepovažujeme za správné, když se pokácí, byť jediný vitální strom v intravilánu města, a to jen z důvodu obdržení dotace na revitalizaci městské zeleně," uvedl autor petice Jiří Kopal. Jedna ze signatářek řekla, že podle ní musí existovat posudek, že jsou některé lípy zdravé. "Chodím tudy každý den a nevěřím, že je nutné pokácet vše," uvedla Ústečanka.

Letos na jaře chtělo město pokácet stromy na Bukově. Po upozornění občanů, že v korunách hnízdí kriticky ohrožený sýček obecný, rozhodlo o poražení jen části z nich.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist