https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/utulky-prazskych-strazniku-prijaly-letos-zatim-2850-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Útulky pražských strážníků přijaly letos zatím 2850 zvířat

13.12.2018 00:13 | PRAHA (ČTK)
Počet zvířat, která jsou ročně přijata do útulků pražské městské policie, v posledních letech klesá. / Ilustrační foto
Počet zvířat, která jsou ročně přijata do útulků pražské městské policie, v posledních letech klesá. / Ilustrační foto
Zvířecí útulky v Troji a v Dolních Měcholupech, které provozuje pražská městská policie, za prvních jedenáct měsíců letošního roku přijaly 2850 zvířat. Z toho jich bylo 1466 vráceno původním majitelům a 990 předáno do náhradní péče. Sdělila to mluvčí strážníků Irena Seifertová. Podle Národního registru majitelů zvířat se po Vánocích množství hlášených ztrát a nálezů psů zvyšuje o třetinu, trend je však pozitivní.
 

Počet zvířat, která jsou ročně přijata do útulků pražské městské policie, v posledních letech klesá. V minulém roce to bylo 3211 zvířat, což je o 382 zvířat méně proti roku 2016 a o 1700 méně proti roku 2008.

"V Praze lidé chovají téměř vše, co jde. V letošním roce prošla útulkem zvířata od velikosti štíra po ovce a kozy, všelijaké zástupce bezobratlých, přes ptáky a obojživelníky, plazy až po savce. Samozřejmě nejpočetnější skupinkou jsou stále psi a kočky," uvedla Seifertová. Útulek v Troji je určený pro psy a běžná domácí zvířata, kočky a exotická zvířata putují do útulku v Dolních Měcholupech.

Právě období vánočních svátků je z hlediska množství nalezených zvířat tradičně krizové, a to z důvodu nevhodně zvolených dárků. Podle ředitelky Národního registru majitelů zvířat Markéty Císařovské je sice množství opuštěných psů po Štědrém dni stále vyšší, než je průměr, ale dlouhodobě je trend spíše pozitivní a podle statistik registru je stav srovnatelný s obdobím placení poplatků ze psů nebo s koncem prázdnin.

V otázce opuštěných zvířat se každoročně angažují veřejně známé osobnosti. Autor knihy a scenárista filmu Habermanův mlýn Josef Habas Urban na toto téma před časem publikoval knihu Zloděj psů, podle které zároveň vzniká stejnojmenný seriál. V loňském roce vznikl kalendář, ve kterém celebrity propagovaly lepší zacházení s domácími zvířaty. Zapojil se například Marek Eben, Marta Kubišová či Ewa Farna.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist