https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uz-sest-pripadu-hubeni-hrabose-mozna-miri-k-pokute
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Už šest případů hubení hraboše možná míří k pokutě

28.8.2019 00:40 | PRAHA (Ekolist.cz)
V místech s výskytem zvláště chráněných druhů a v chráněných územích, kde je aplikace biocidů zakázána zákonem, je i k aplikaci do nor potřebná výjimka.
V místech s výskytem zvláště chráněných druhů a v chráněných územích, kde je aplikace biocidů zakázána zákonem, je i k aplikaci do nor potřebná výjimka.
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) prověřuje desítky hlášení o plánované aplikaci jedu STUTOX II na přemnožené hraboše a s tím spojené riziko otravy necílových druhů.
 
„Inspektoři z oddělení ochrany přírody v Brně, Olomouci, Ostravě a v Havlíčkově Brodě jsou téměř denně v terénu a prověřují konkrétní místa předpokládané aplikace jedu nebo úhynů necílových druhů,“ uvedla Jana Cháberová, vedoucí oddělení ochrany přírody České inspekce životního prostředí.

Inspektoři k úterý 27. srpna prověřili 118 hlášení, analyzovali 1265 půdních bloků a v 93 případech prověřili v terénu oznámení o aplikaci aplikace prostředku na hubení živočichů. Většina hlášení pochází od Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ), který je ČIŽP dvakrát denně předává.

V této souvislosti zahájili šest řízení. Vydali také předběžná opatření zdržet se aplikace STUTOXU II, dokud nebude mít daný subjekt příslušnou výjimku. Účastníky řízení jsou nejen obce, ale i přihlášené spolky.

„Velmi intenzivně spolupracujeme s AOPK, příslušnými krajskými úřady, ÚKZÚZ, MŽP i s veřejností. Na Olomoucku mohu potvrdit nález mrtvého křečka pravděpodobně po požití jedu STUTOX II, čekáme na výsledky laboratorních rozborů. Pokud se potvrdí, budeme podávat trestní oznámení, protože křeček je chráněným živočichem,“ uvedla Jana Cháberová. „Na druhou stranu máme od veřejnosti zprávy i o správné aplikaci do nor, tedy takové, kdy není přípravek rozsypán v okolí,“ dodala.

Aplikace jedu ohrožuje některé necílové druhy ptáků a savců, a je tak v rozporu se zákonem na ochranu přírody a krajiny, je extrémně riziková pro životní prostředí.

Jed může otrávit i některé druhy zvěře, zejména zajíce, bažanty a další hrabavé, a navíc po pozření hrabošů zahubených jedem i sovy, čápy nebo volavky.

Zůstává uhynulým hrabošům v žaludku, v ostatních tkáních se rozloží. Draví ptáci, kteří ulovenou kořist trhají a žaludek a střeva většinou vyhazují a nežerou, se tedy otrávit nemusí. Naopak třeba čápům, kteří polykají hraboše celé, otrava hrozí, resp. byla v jednotlivých případech již prokázána.

„Plošnou aplikaci tohoto toxického jedu na zemědělskou půdu považujeme za extrémně rizikovou pro životní prostředí," potvrdila Cháberová.

V případě kolize se zákonem na ochranu přírody, tedy v místech s výskytem zvláště chráněných druhů a to zejména křečka nebo sysla, ale také v chráněných územích, kde je aplikace biocidů zakázána zákonem, je i k aplikaci do nor potřebná výjimka.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist