https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-americe-popsali-nove-tarantule-jedna-se-jmenuje-po-johnny-cashovi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Americe popsali nové tarantule. Jedna se jmenuje po Johnny Cashovi

9.2.2016 09:35 | PRAHA (Ekolist.cz)
Samčí dospělec druhu Aphonopelma johnnycashi z Kalifornie.
Samčí dospělec druhu Aphonopelma johnnycashi z Kalifornie.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Chris A. Hamilton
Desetiletý průzkum velkých pavouků v USA přinesl úspěch v podobě 14 nově popsaných druhů tarantulí. Ačkoliv se jedná o živočichy hojně obsazované do titulních rolí hororových filmů, o jejich životě a vlastně i skutečném rozsahu jejich druhového bohatství se toho zatím vědělo jen velmi málo.
 

„Často slyšíme o nově popsaných druzích, objevených v exotických a zapadlých koutech země, ale všechny tyhle nově zaznamenané tarantule najdeme běžně na našich dvorcích,“ říká s potěšením Chris Hamilton, vedoucí autor studie. Právě on deset let motivoval tým biologů z Auburn University a Millsaps College do rozsáhlého pátrání, které mělo udělat v amerických tarantulích konečně pořádek. Podle Hamiltona bylo už dříve na území Spojených států amerických údajně zaznamenáno více než padesát různých druhů tarantulí, ale většinou se jednalo o exempláře mylně zařazené nebo špatně popsané. Nad jejich reálnými počty panovala značná nejistota.

Většina amerických tarantulí si je hodně podobná a k jejich přesnému určení nestačí jen popis nebo fotka. Vědci proto při monitoringu razili „integrativní“ přístup, který zahrnoval jak pasivní popis, tak i záznam chování, data o výskytu a odběr genetických vzorků. Postupně tak prošlo rukama biologů více než 3000 různých tarantulí, sesbíraných na lokalitách v podhůří mrazových hor, na rozpálených pouštích amerického středozápadu až po obyčejné dvorky a záhumenky amerických domácností. V praxi se tak jednalo o nejdelší a nejobsáhlejší srovnávací studii na pavoucích v USA.

„Je smutné, že zatímco se Země řítí k šestému hromadnému vymírání, dosud ještě neznáme skutečnou velikost rozmanitosti života,“ říká Hamilton. „A a to ani u tak nesmírně charismatické skupiny, jakou jsou tarantule.“ Za vůbec největší americký unikát osobně považuje rod Aphonopelma, jehož zástupci se vyznačují velmi variabilní velikostí. Narazíte tu na pavouka, který se s přehledem vejde na dolarovou minci, i druhy, které jsou se svými patnácticentimetrovými těly (bez nohou) pravou noční můrou arachnofobů. Čtrnáct nových popsaných druhů tak zvýšilo počet amerických (doložených a ověřených) tarantulí na 29.

Z nově popsaných druhů mezi krajem od Mississippi po Kalifornii potěší zejména Aphonopelma johnnycashi, pojmenovaná podle světoznámého zpěváka a skladatele Johnnyho Cashe. Není náhodou, že samci tohoto druhu se vyznačují výraznou černou barvou a že se je podařilo nalézt takřka na dohled od folsomské káznice.

Většina amerických tarantulí se v současnosti díky vysokým početním stavům neřadí mezi ohrožené druhy. Výjimku tvoří dva druhy popsané v horských částech Arizony, kterým život komplikují sběratelé, výstavba rekreačních zařízení v divočině, urbanizace krajiny a klimatické změny.

Navzdory děsivému chvění, které v nás tarantule mnohdy vyvolávají, prý není podle Hamiltona důvod k obavám. „Neútočí jako první, nejsou nebezpečné. V podstatě je tarantule něco jako osminohý plyšák.“

Zpracováno podle EureAlert.

Líbí se Vám článek? Přispějete na další?

       

reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist