https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ankete-o-strom-roku-zatim-vede-hrusen-z-pribramska-hlasovani-vrcholi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V anketě o Strom roku zatím vede hrušeň z Příbramska, hlasování vrcholí

5.9.2022 14:17 | BRNO (ČTK)
Zdroj | Nadace Partnerství - Strom roku
V anketě o Strom roku zatím vede hrušeň rostoucí na Příbramsku, hlasování nedělní půlnocí vstoupilo do závěrečné tajné fáze. Za pořadatelskou Nadaci Partnerství to uvedl David Kopecký. Do finále postoupilo 12 stromů z osmi krajů, usilují o postup do evropského kola soutěže. Předchozí český titul Strom roku 2021 získala takzvaná Zpívající lípa z Telecí na Svitavsku.
 

Hrušeň hnilička, která roste jen 25 metrů od bývalé uranové šachty v Drásově na Příbramsku, si podle organizátorů ankety udržuje průběžné prvenství s velkým náskokem. Lidé jí zatím zaslali zhruba 1500 hlasů. Na průběžně druhém místě je "sousedská hruška" z Kralic nad Oslavou, zatím získala bezmála 800 hlasů, pomyslný bronz si zatím drží nejmladší finalistka soutěže – 86letá "lípa osudu" rostoucí na hřbitově v Chvalkovicích na Hané.

Podle organizátorů ale každý z dvanáctky finalistů má šanci na vítězství. Hlasovat lze přes web a pomocí DMS. Díky tomu lidé podle pořadatelů přispějí na výsadbu stromů a péči o ně. Hlasování končí 11. září. "Vítěze vyhlásíme 21. září 2022 na brněnské Hvězdárně a planetáriu. Od roku 2002 se v anketě objevilo už 1608 stromů a vybralo přes tři miliony korun. Výtěžek putuje zpět ke komunitám okolo finálových stromů a Stromů hrdinů, které jej mohou použít na nové výsadby nebo ošetření stromů, jako tomu bylo třeba v případě stoletého jilmu ve Vyškově," uvedla už dříve koordinátorka ankety Silvie Zeinerová Sanža.

Porota letos vybírala finálovou dvanáctku z 55 návrhů. Nejvíce nominací letos dorazilo z Jihomoravského kraje, a to 21, z toho deset z Brna. Druhý nejvyšší počet byl z Olomouckého kraje s osmi přihláškami, následuje Středočeský s pěti a Pardubický se čtyřmi stromy. Ostatní kraje dodaly od jedné do tří nominací.

Titul Strom roku 2021 získala takzvaná Zpívající lípa z Telecí na Svitavsku, která patří mezi nejmohutnější a nejstarší stromy České republiky. Její stáří je odhadováno na více než 700 let. Přezdívka odkazuje až k dobám husitským. K lípě se také vztahuje několik pověstí. Podle té nejznámější přepisoval stařeček Jiroušek v dutém kmeni Nový zákon. Přitom si zpíval žalmy a zpěv, který se mísil s šuměním listí, se nesl krajem a dal údajně vzniknout přízvisku lípy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist