https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-arealu-fakultni-nemocnice-olomouc-jsou-dva-cmeliny-podpori-opylovani-rostlin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V areálu Fakultní nemocnice Olomouc jsou dva čmelíny, podpoří opylování rostlin

6.7.2023 01:13 | OLOMOUC (ČTK)
čmelák, Ault Park Cincinnati Ohio July, 2005
čmelák, Ault Park Cincinnati Ohio July, 2005
Foto | Kabir Bakie / Wikimedia Commons
Dva čmelíny instalovali odborníci v areálu Fakultní nemocnice Olomouc, aby tímto způsobem podpořili opylování stromů a květin ve čtyřicetihektarovém areálu nemocnice i jeho okolí, sdělil ředitel FN Olomouc Roman Havlík. Už v roce 2019 byly v pevnůstce na okraji areálu FN Olomouc umístěny čtyři včelíny. Med z vlastní produkce dostal název MediMed a nemocnice ho používá jako propagační předmět.
 

"Prioritou je pro nás samozřejmě poskytování té nejlepší zdravotní péče našim pacientům, ale nezapomínáme přitom ani na podporu biodiverzity a trvalé udržitelnosti životního prostředí a propagaci zdravého životního stylu a respektu k tradičním hodnotám. Jsem přesvědčený, že zdravé a příjemné prostředí, v němž se pohybujeme, bezprostředně souvisí i se zdravím a vnitřní vyrovnaností nás všech," uvedl Havlík. Podle odborníků žilo počátkem minulého století ve světě několik stovek druhů čmeláků a v Česku téměř 30 druhů. V posledních desetiletích ale v tuzemsku některé druhy čmeláků vymřely, jiné jsou vážně ohroženy.

FN Olomouc chce podle Havlíka přispět k ochraně tohoto ještě nedávno početného a rozšířeného rodu hmyzu z čeledi včelovití a také využít jedinečných schopností čmeláků. "V době všeobecného poklesu počtu včel v přírodě jsou čmeláci skoro poslední alternativou pro opylení a dobrou úrodu. Sice nám neposkytují benefity jako včelky, ale podle odborníků jsou dokonce ještě pilnější než ony. U některých plodin dokonce až padesátkrát," podotkl Havlík, podle kterého nemocnice tímto způsobem přispívá k podpoře biodiverzity a trvalé udržitelnosti životního prostředí.

FN Olomouc je šestou největší nemocnicí v ČR. Zařízení má pět desítek pracovišť, bezmála 1200 lůžek a zhruba 4200 zdravotnických i nezdravotnických zaměstnanců.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist