https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-argentine-nasli-kosti-nejvetsiho-vyhynuleho-medveda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Argentině našli kosti největšího vyhynulého medvěda

18.3.2019 15:25 | BUENOS AIRES (ČTK)
V Argentině našli kosti největšího známého druhu medvěda, který žil ve starších čtvrtohorách a měřil ve vzpřímené poloze přes čtyři metry. Informoval o tom o víkendu deník El País. Podle argentinských paleontologů mělo jimi nalezené zvíře šest centimetrů dlouhé tesáky a vážilo asi 800 kilogramů.
 

"Šlo totiž o ještě mladého medvěda, dospělí jedinci tohoto druhu vážili kolem 1,5 tuny," popsal nález argentinských paleontologů José Luis Aguilar, ředitel muzea v San Pedro. Právě u tohoto města v provincii Buenos Aires v místním kamenolomu největšího masožravce Jižní Ameriky našli.

Medvěd druhu Arctotherium angustidens žil v Americe asi před 700.000 lety. Lebka a čelist, které paleontologové našli před osmi měsíci a nyní je představili veřejnosti, jsou ve velmi dobrém stavu. "Zachovalý stav lebky a čelisti nám pomůže zjistit, jaký měl mozek a sluch," řekl s nadšením Leopoldo Soibelzon, paleontolog z univerzity ve městě La Plata.

Soibelzon už v roce 2011 představil veřejnosti největšího medvěda stejného druhu, jehož výšku ve vzpřímeném stavu vědci spočítali podle kosti pažní na 4,5 metru a váhu na 1,5 tuny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist