https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-berline-parizi-a-australskych-mestech-aktiviste-dal-protestuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Berlíně, Paříži a australských městech aktivisté dál protestují

8.10.2019 00:23 | BERLÍN (ČTK)
V řadě velkoměst ve světě dnes druhým dnem pokračují protesty aktivistů z hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí), jejichž cílem je přimět vlády k aktivnějším krokům proti změnám klimatu. / Ilustrační foto
V řadě velkoměst ve světě dnes druhým dnem pokračují protesty aktivistů z hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí), jejichž cílem je přimět vlády k aktivnějším krokům proti změnám klimatu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V řadě velkoměst ve světě dnes druhým dnem pokračují protesty aktivistů z hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí), jejichž cílem je přimět vlády k aktivnějším krokům proti změnám klimatu. Skupiny demonstrujících od rána blokují veřejná prostranství a ulice v centru Berlína a Paříže a také v několika australských městech.
 

V německé metropoli policie například opět uvolňuje Postupimské náměstí. Mluvčí sdělila, že osoby, které blokovaly ulice, byly vyzvány k opuštění místa. Většina výzvy uposlechla, ale někteří demonstranti museli být odneseni.

Podle agentury DPA na náměstí strávilo noc kolem 150 lidí a vozovku tam dál blokuje asi pět desítek protestujících. Některé demonstranty strážci pořádku kleštěmi zbavili řetězů, jimiž se spoutali, a přiměli je odstranit dřevěné domky, jež postavili v pondělí.

Další protestní akce pokračuje i u Vítězného sloupu na rušné křižovatce Grosser Stern, kde se podle policejní mluvčí dál jedná s vůdci hnutí. DPA uvádí, že nyní se tam nachází asi pět set protestujících.

Po klidné noci obsadilo několik stovek aktivistů v centru Paříže náměstí Châtelet a jeden z mostů přes Seinu, informovala agentura AFP. Jde o rušný dopravní uzel, který se nachází několik stovek metrů od pařížské policejní prefektury, kde se dnes za účasti prezidenta Emmanuela Macrona koná tryzna k uctění památky čtyř obětí vražedného útoku z minulého týdne.

V protestech pokračují aktivisté z hnutí Extinction Rebellion i v Austrálii. V centru Brisbane se na rušné křižovatce spoutala řetězy skupina demonstrujících a tři lidé se připoutali k barelům naplněným betonem. Policie tam nejméně deset protestujících zatkla.

Tři zatčení jsou hlášeni i ze Sydney. Policie proti nim zakročila, když si lehli do vozovky na dopravně rušné křižovatce. Stovka dalších protestující se sešla v městském Hyde Parku, kde v převlečení za včely žádali záchranu tohoto užitečného hmyzu ohroženého negativním dopadem lidské činnosti na přírodu.

Další protesty ekologických aktivistů jsou podle médií hlášeny i z Melbourne a z Perthu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist