https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-berline-zacal-prvni-soud-s-aktivisty-kvuli-poskozeni-braniborske-brany
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Berlíně začal první soud s aktivisty kvůli poškození Braniborské brány

26.3.2024 14:11 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Německu dnes začal soud s prvními dvěma aktivisty z klimatického hnutí Letzte Generation (Poslední generace) za poničení Braniborské brány, jednoho ze symbolů Berlína. Dvojice společně s dalšími 12 lidmi loni v září postříkala památku oranžovou barvou. Mezi účastníky akce byl tehdy i Kai Arne Springorum, který má vedle německého i české občanství. Springorum ČTK řekl, že na termín soudu v této věci stále čeká.
 

Dvojice, které je 20 a 21 let, se vzhledem k nízkému věku zodpovídá za čin před soudem pro mladistvé. Původně soud plánoval jeden jednací den s možným vynesením rozsudku, ale obhajoba požádala o odklad, aby mohla nahlížet do spisů pro další připravované procesy.

Členové Letzte Generation Braniborskou bránu oranžovou barvou postříkali loni 17. září. Jejich akce vyvolala silnou kritiku. Čištění bylo náročné a skončilo teprve začátkem prosince. Výše škod byla vyčíslena na 115.000 eur (2,9 milionu Kč). V listopadu pak členové Letzte Generation potřísnili Braniborskou bránu oranžovou barvu znovu, poškození ale bylo jen malé.

Do zářijové akce se zapojil česko-německý aktivista Springorum, který na proces teprve čeká. "Termín soudu ještě neznám," řekl ČTK. Už dříve uvedl, že klimatická situace je natolik vážná, že nezbývá než dělat takovéto "voloviny", aby se podařilo upozornit na katastrofu, ke které svět podle něj směřuje.

Braniborská brána byla do dnešní podoby přestavěna koncem 18. století podle návrhu slezského architekta Carla Gottharda Langhanse na tehdejší západní hranici města. Po desítky let, kdy byl Berlín rozdělen na západní a východní část, kolem ní vedla berlínská zeď. Brána tehdy stála v sovětském sektoru metropole.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist