https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-bilovci-se-otevrely-nove-naucne-stezky-vedou-udolim-jamniku-ci-kolem-hublesky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Bílovci se otevřely nové naučné stezky, vedou údolím Jamníku či kolem Hublesky

25.12.2021 00:34 | BÍLOVEC (ČTK)
Údolím potoka Jamníku, lesem či kolem vily Hubleska vedou dvě nové pětikilometrové naučné stezky v Bílovci na Novojičínsku. Za jejich vybudování dalo město více než 350 000 korun. Obě budou přístupné celoročně. ČTK to dnes za bíloveckou radnici sdělila .

 

Stezka nazvaná Hubleska začíná u křižovatky ulic Bezručova a Pod Hubleskou. Prochází lesem zvaným Hubleska a je na ní šest naučných tabulí s informacemi o historii místa i místních živočiších a rostlinách. "Zdejší zajímavostí jsou i malá jezírka a také vila se stejným názvem Hubleska, kterou zde nechal postavit jeden za zakladatelů firmy Massag v Bílovci, a to Jindřich Salcher," uvedla Lenka Hatlapatková. Trasa stezky končí v obci Bílov.

Druhá stezka je pojmenovaná Údolím Jamníku podle potoka, který pramení u Výškovic a ústí do říčky Seziny nedaleko Bravantic. Stezka začíná u hráze bílovecké vodní nádrže. Na trase je sedm cedulí s historickými i přírodovědnými informacemi.

"Máme zde nádherné přírodní lokality se spoustou zajímavostí a chtěli jsme, aby se lidé o nich dozvěděli něco více. Moc nás těší, že se vše podařilo a stezky si už v tomto týdnu mohou projít první návštěvníci," uvedl autor návrhu projektu, bílovecký zastupitel Petr Nastálek (KSČM).

Nosná konstrukce informačních tabulí je vyrobená z akátové kulatiny a nepotřebuje údržbu. "Akát je dřevina, která není napadána dřevokazným hmyzem a houbami. Obsahuje silice, které jsou pro tyto škůdce odpudivé a přímo jedovaté. Nemusí se provádět ani povrchová úprava nátěrem, toto dřevo je odolné proti vodě. Jeho životnost je kolem 40 let, někdy i víc," uvedl Nastálek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist