https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-blahutovicich-casti-jeseniku-nad-odrou-se-otevrela-nova-rozhledna?fbclid=IwAR3fKF_3Ie82-ro2M7ao3y5ecNNDNO5RMpIdmm9YFEkhoxU_KOAhnBVmXH0
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Blahutovicích, části Jeseníku nad Odrou, se otevřela nová rozhledna

28.8.2021 00:43 | JESENÍK NAD ODROU (ČTK)
Rozhledna je volně přístupná celoročně každý den.
Rozhledna je volně přístupná celoročně každý den.
Obec Jeseník nad Odrou na Novojičínsku dala na vrchu v místní části Blahutovice vybudovat novou rozhlednu. Je vysoká 27,5 metru, vyhlídková plošina je v 15 metrech a turisté z ní mohou vidět například na Beskydy či Jeseníky.
 

"Stavba trvala necelý rok. Stála něco málo přes deset milionů. V dnešní době je to pomalu zázrak, že jsme se nedostali do víceprací, do vícenákladů,“ řekl ČTK jesenický starosta Tomáš Machýček.

Rozhledna je volně přístupná celoročně každý den. "V noci je úžasně nasvětlená, takže myslím si, že pro návštěvníky to není jenom denní zážitek, ale i noční. Výhledy, pokud nám počasí přeje, tak jsou úžasné - na Beskydy, na Jeseníky, na Moravskou bránu, Hostýnské vrchy a celé úžasné okolí. Já si velice cením rozmanité přírody v nejbližším okolí, jsou tu malebné vesničky a spousta remízů, lesů, polních cest,“ řekl Machýček.

Rozhledna vznikla podle návrhu architekta Tomáše Kudělky, který vzešel z architektonické soutěže. Stavebními materiály byly ocel, dřevo a břidlice.

Starosta řekl, že o výstavbě vyhlídkového místa začali uvažovat asi před osmi lety. "Trošku jsme pátrali v historii, jestli tady náhodou taková výšková stavba nebyla. A kousek od nás bývalý větrný mlýn. Tak to byla taková prvotní motivace,“ řekl starosta.

Rozhledna vznikla v projektu česko-polské spolupráce a obec na její výstavbu získala dotaci. Projekt je součástí Silesianky, stezky rozhleden a vyhlídkových míst v Euroregionu Silesia, v níž je zapojeno už více než 30 objektů v Česku i Polsku.

Nedávno se u Jeseníku nad Odrou otevřela jiná atrakce, kterou chce obec do regionu přilákat turisty: 4,8 kilometru dlouhá cyklostezka, která je potištěna obrazovými hesly v moravskoslezském nářečí. "Turisty už jsme přilákali. Za dva měsíce, které uplynuly od slavnostního otevření cyklostezky, tak musím říct, že turistický ruch se tady ztisícinásobil. Cyklostezka i tato stavba si našly spousty návštěvníků,“ řekl Machýček.

Kromě malebné přírody starosta upozornil i na další zajímavost, která se nachází přímo v Blahutovicích. Jde o Františkovu poutní cestu dlouhou 5,7 kilometru, kterou ve spolupráci s německými partnery vytvořil místní spolek Bayerův odkaz. V Evropě jsou podobných stezek desítky, v Česku je zatím jediná svého druhu.


reklama

 
Vlastimil Vyplel
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

28.8.2021 07:25
Blahutovice

V jejich katastru byla kdysi plánovaná JE.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

28.8.2021 12:54 Reaguje na smějící se bestie
Dobrý výhled na budoucí JE je jistě atraktivní a žádoucí.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

28.8.2021 09:41
Dobra poznamka... Dle ilustracniho snimku soudim, ze na tom pahorku neni les. Proc bylo nutno stavet tam tak vysokou rozhlednu?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.8.2021 10:23 Reaguje na Miloš Zahradník
Stromy časem dorostou a rozhlednu i přerostou, jak je to dnes už u mnohých rozhleden. Takže jsou vlastně k ničemu - rozhled žádný !
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

28.8.2021 12:52 Reaguje na Miloš Zahradník
"turistický ruch se tady ztisícinásobil". A turistika je zdravá lidská činnost.

Kdyby byly stavby rozhleden ty největší nesmysly, co se na světě dějí, bylo by to mooooc dobré.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

29.8.2021 01:37 Reaguje na Jiří Svoboda
a na tuto rozhlednu je vstup zpoplatněn, když se návštěvnost " ztísícnásobila" ? to bude v okolí i 1000 x větší bordel, předpokládám. radši měli postavit ten větrák a v něm pak instalovat expozici místního mlynářství.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

29.8.2021 13:59 Reaguje na radim buffalo tobias
"Rozhledna je volně přístupná celoročně každý den." Já to chápu jako vstup zadarmo.

Koncentrovaný bordel se lépe uklízí.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

29.8.2021 01:31
a co je z té "úžasné" rozhledny v noci osvětlené za 10 melounů v noci vidět ?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

29.8.2021 14:01 Reaguje na radim buffalo tobias
Bude vidět JEBLA.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist