https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-bolivii-vloni-vyrazne-vzrostla-plocha-poli-s-rostlinami-koky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Bolívii vloni výrazně vzrostla plocha polí s rostlinami koky

3.9.2021 11:11 | LA PAZ (ČTK)
Podle představitele agentury OSN v Bolívii Thierryho Rostana plocha polí s kokou v posledních letech spíše roste. Od roku 2011 do roku 2015 byla tendence opačná.
Podle představitele agentury OSN v Bolívii Thierryho Rostana plocha polí s kokou v posledních letech spíše roste. Od roku 2011 do roku 2015 byla tendence opačná.
V Bolívii vloni výrazně vzrostla plocha polí, na kterých se pěstují rostliny koky, jejíž listy slouží k výrobě kokainu. Uvedl to Úřad Organizace spojených národů proti drogám a zločinu (UNODC). Společně s Kolumbií a Peru patří Bolívie v Jižní Americe k největším producentům koky.
 

Vloni pole s rostlinami koky zabírala zhruba 30 000 hektarů. To bylo o zhruba 15 procent více než v loňském roce. Nejvíce se rostliny koky pěstují na severovýchodě hlavního města La Paz. Podle UNODC pěstitelé ke svým aktivitám využívají čím dál častěji národní parky a další chráněné zóny.

Podle představitele agentury OSN v Bolívii Thierryho Rostana plocha polí s kokou v posledních letech spíše roste. Od roku 2011 do roku 2015 byla tendence opačná. V roce 2015 UNODC zaznamenal v zemi 20 000 hektarů polí s kokou.

Podle agentury OSN bolivijské úřady také velmi polevily ve snaze čelit pěstování koky. V předchozích letech zničily i 10 000 hektarů polí ročně, vloni to bylo zhruba 2000 hektarů. "To je nejnižší údaj od doby, kdy UNODC vede statistiku na celonárodní úrovni," uvedl Rostan.

V minulých letech bolivijská vláda vydávala také povolení k pěstování koky. Na 22 000 hektarech je tak možné tuto rostlinu pěstovat legálně, uvedla agentura EFE. Velkým zastáncem opatření byl bývalý prezident Evo Morales, podle kterého má koka léčivé účinky a je součástí kulturního dědictví Bolívie. Kritici naopak namítali, že povolení lze zneužít pro pěstování koky, která pak poslouží k nelegální výrobě drog.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist