https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-bonnu-skoncila-konference-osn-o-klimatickych-zmenach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Bonnu skončila konference OSN o klimatických změnách

5.11.1999 15:25 | BONN (EkoList)
Dnes odpoledne skončila v německém Bonnu 5. zasedání Konference stran (COP-5) Rámcové konvence OSN o klimatických změnách (UNFCCC). Delegáti ve čtvrtek odsouhlasili, že příští konference, COP-6, se uskutečnní v nizozemském Haagu od 13. do 24. listopadu roku 2000. Do té doby se má vyjednávací proces zintenzívnit, aby v Haagu mohlo být dosaženo shody o podrobnostech implementace tzv. Kjótského protokolu, přijatého na konferenci COP-3 v roce 1997. Dvě jednání pomocných orgánů Konvence jsou plánována na 12.-16. června a 11.-15. září 2000.
 

Více než 60 států, mezi nimi členské státy Evropské unie, Japonsko a Nový Zéland, se zavázaly ratifikovat Kjótský protokol v brzké době, aby mohl vstoupit v platnost do roku 2002. Dosud protokol ratifikovalo pouze 14 rozvojových států, většinou malých ostrovních zemí. Kjótský protokol vstoupí v platnost až po splnění několika podmínek. Jednou z nich přitom je, aby rozvinuté státy, které ho ratifikují, v roce 1990 produkovaly 55 % emisí skleníkových plynů celkových emisí z rozvinutých zemí. Země, které na bonnské konferenci slíbily protokol ratifikovat, produkovaly v roce 1990 41 % emisí, tedy čtyři pětiny z požadovaných 55%.

Na bonnské konferenci byla přijata také řada návrhů připravených pomocnými orgány Rámcové konference OSN o klimatických změnách. Nevyřešen zůstává mj. problém započítání tzv. propadů - tedy ekosystémů pohlcujích skleníkové plyny. Některé státy by místo omezování emisí mohly sázet lesy nebo započítáním dosavadních lesů zdůvodňovat, že již splnily závazky plynoucí pro ně z Kjótského protokolu.

Dalším problémem jsou obchody s emisními limity. Zejména USA si přejí, aby mohly v neomezené míře nakupovat od jiných zemí právo emitovat skleníkové plyny. Například Rusko má povoleno vypouštění mnohem většího množství skleníkových plynů, než je v současné době "schopno" vzhledem k ekonomickému kolapsu vyprodukovat. Tyto nevyužité emisní limity, v hantýrce účastníků jednání o klimatu zvané horký vzduch, by mohly USA koupit, což by je přišlo podstatně laciněji, než omezovat své domácí emise.

Prezident konference COP-5, polský ministr životního prostředí Jan Szyszko, zakončil dnes jednání konference, slovy "Lidstvo nám neodpustí, jestliže selžeme." Delegáti se pak mohli rozejít a ti zapomnětlivější z nich si v kanceláři bezpečnostní služby OSN vyzvednout zapomenuté předměty: čtyři deštníky, dvě kravaty, jednu náušnici, dvě počítačové diskety a jednu letenku Amerických aerolinií pro paní Pamelu E. Lewis. Seznam těchto předmětů si díky Internetu mohou přečíst lidé na celém světě.


reklama

 
Radek Svítil

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist