https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-britanii-vybiraji-prasata-s-nejlepsima-nohama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Británii vybírají prasata s nejlepšíma nohama

16.7.2012 00:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nohy pěkné, krok dobrý.
Nohy pěkné, krok dobrý.
Britští vědci vybírají prasata s nejlepšíma nohama. Záměrem je vybrat taková zvířata, která nejsou zchromlá a mají zdravé nohy. Prasata totiž ve velkochovech často trpí právě na nemoci a poškození nohou. Vědci se snaží zjistit, zda se dá náchylnost k špatným nohám vypozorovat již v raném věku zvířete.
 

Výběr při tom výzkumníci z Newcastle University nedělají jen tak od oka, ale používají sofistikovanou natáčecí techniku. Snímají chůzi zvířat pomocí stejné technologie, jakou využili filmaři při natáčení Avatara nebo Pána prstenů. Vědcům nejde ani tak o umělecký dojem, ale o možnost měřit délku prasečího kroku, úhly nohou a celkově zkoumat chůzi zvířat.

Základem je stanovit, jaké jsou charakteristiky ‚normální‛ prasečí chůze. Následně chtějí výzkumníci nástroj využít pro snížení kulhavosti prasat, zlepšení jejich zdravotního stavu a tím i snížení nákladů na velkochov.

„Pro prasata nejsou dobré nohy jen věcí vzhledu, ale hlavně otázka zdraví,“ říká vedoucí výzkumu Sophia Stavrakakisová. Kulhavost je mezi prasaty jsou z nejčastějších zdravotních obtíží. Problém pro zemědělce jsou zejména chromé prasnice s malými selaty

„Použitím sofistikovaného filmového natáčení jsme schopni prasečí krok změřit. A doufáme, že se nám podaří vyvinout systém, který farmářům pomůže včas najít ta prasata, která mají dobré nohy,“ říká Stavrakakisová. Tím se tato vlastnost může lépe šířit v dalších generacích.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist