https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brne-bude-tridit-plasty-a-papir-poloautomaticka-linka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Brně bude třídit plasty a papír poloautomatická linka

1.11.2019 00:10 | BRNO (ČTK)
Městská společnost SAKO Brno, která má na starosti odpadové hospodářství, postaví ve svém areálu poloautomatickou linku na dotřiďování plastových a papírových odpadů. / Ilustrační foto
Městská společnost SAKO Brno, která má na starosti odpadové hospodářství, postaví ve svém areálu poloautomatickou linku na dotřiďování plastových a papírových odpadů. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Hans / pixabay.com
Městská společnost SAKO Brno, která má na starosti odpadové hospodářství, postaví ve svém areálu poloautomatickou linku na dotřiďování plastových a papírových odpadů. Do provozu má být uvedená do konce roku 2022 a stát bude 150 milionů korun. Měla by výrazně přispět k lepšímu vytřídění a tedy využití odpadů, je mnohem efektivnější než ruční třídění, uvedl včera v tiskové zprávě náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).
 

"Chceme maximum odpadu materiálově či energeticky využít a zároveň to dělat tak, aby to mělo ekonomický smysl," uvedl Hladík. Linka má být jednou z nejmodernějších v zemi. Automatizaci zajistí optické senzory, které na principu lomu světla umí rozlišit a oddělit různé druhy odpadů. Čistota a kvalita vytříděného materiálu je důležitá pro následné efektivní zpracování. Dále na lince bude podavač odpadu a takzvaný rozdružovač, který bude odpad umisťovat na správné místo, balistický separátor a separátor kovů.

"Díky nové lince vyřešíme i přetrvávající nedostatek pracovníků na ruční třídění, zvýší se počet provozních hodin s rezervou až na tři směny a klíčová je především kvalita třídění," uvedl předseda představenstva Filip Leder (KDU-ČSL). Ruční třídění mají na starosti obvykle vězni. Podle společnosti je však ruční třídění nekvalitní, lidé často chybují. Navíc jich je potřeba hodně.

Navíc se stále zvyšuje s rostoucí životní úrovní množství odpadu. Například plastů Brňané naházeli do žlutých kontejnerů loni třikrát více než v roce 2012.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist