https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brne-testuji-autobus-pohaneny-plynem-vznikajici-z-odpadnich-vod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Brně testují autobus poháněný plynem vznikající z odpadních vod

29.10.2018 12:00 | BRNO (ČTK)
V Brně začal jezdit autobus, který využívá jako pohon bioplyn vznikající při čištění odpadních vod. Ilustrační snímek.
V Brně začal jezdit autobus, který využívá jako pohon bioplyn vznikající při čištění odpadních vod. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Dopravní podnik města Brna
V Brně začal jezdit autobus, který využívá jako pohon bioplyn vznikající při čištění odpadních vod. V Česku jde zatím o první autobus v MHD, který takto získanou energii využívá. Jde o pilotní projekt BioCNG pro města. Autobus jezdí na linkách spojující Chrlice a Modřice s centrem města, protože čerpá plyn v modřické čistírně odpadních vod, uvedla v tiskové zprávě mluvčí podniku Hana Tomaštíková.
 

Testovací období potrvá do prosince. "Jedná se o velký krok kupředu a jsem rád, že dopravní podnik může být u toho a jako první v Česku tento plyn pro své autobusy využít. Jde o chytré řešení, které přispívá k soběstačnosti města. Odpad, který lidé vyprodukují, opět může sloužit lidem," uvedl generální ředitel podniku Miloš Havránek.

Projekt zapadá do stále více akcentované cirkulární ekonomiky, tedy takové, která produkuje minimum odpadů a maximálně je využívá. Bioodpad a odpadní voda v tomto případě bude sloužit jako využitelný zdroj energie. K projektu byl vybraný běžný autobus jezdící na stlačený zemní plyn, kterých má dopravní podnik k dispozici přes 150.

"V České republice zatím neumíme efektivně využívat bioodpady, které jsou cenným zdrojem energie a také organické hmoty, která zoufale chybí v zemědělské půdě. Na příkladu Brna chceme ukázat, že využitím biologicky rozložitelných odpadů vyprodukovaných na území města můžeme získat dostatek energie na celoroční pohon přibližně až 50 autobusů. Když z bioodpadu získáme energii v podobě plynu, pořád ještě zbude organická hmota a živiny, které můžeme použít jako hnojivo," vysvětlil iniciátor projektu Petr Novotný z Institutu Cirkulární ekonomiky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist