https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brne-to-lidem-nejvice-smrdi-kolem-nadrazi-naopak-voni-obchudky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Brně to lidem nejvíce smrdí kolem nádraží, naopak voní obchůdky

10.8.2020 10:18 | BRNO (ČTK)
"Lokality na nejvyšších příčkách jsou v podstatě od začátku stejné, jen si čas od času vymění pořadí - a to jak ty nejvoňavější, tak ty nejsmrdutější. V negativním smyslu jednoznačně kralují místa okolo hlavního nádraží, v pozitivním smyslu jde zase téměř vždy o nějaké prodejny s příjemným aroma - ať už kávy, koření či něčeho jiného," uvedl Vérteši.
"Lokality na nejvyšších příčkách jsou v podstatě od začátku stejné, jen si čas od času vymění pořadí - a to jak ty nejvoňavější, tak ty nejsmrdutější. V negativním smyslu jednoznačně kralují místa okolo hlavního nádraží, v pozitivním smyslu jde zase téměř vždy o nějaké prodejny s příjemným aroma - ať už kávy, koření či něčeho jiného," uvedl Vérteši.
V Brně to lidem hlasujícím na internetové takzvané čichové mapě nejvíce smrdí kolem hlavního nádraží, nejvoňavějšími místy jsou naopak prodejny kávy či koření. ČTK to řekl vedoucí projektu Martin Vérteši. Na mapě je zaznamenáno asi 1000 míst, lidé jim rozdali asi 15 000 hlasů.
 

Čichová mapa Brna na internetu funguje od ledna 2017. Na adresách www.brnovoni.cz a www.brnosmrdi.cz mohou lidé vkládat záznamy o jakémkoli zápachu v Brně. Je třeba určit, co ho způsobuje, jakou má intenzitu a zda je cítit opakovaně nebo jednorázově. Na webu pak funguje seřazování zápachů podle udělených hodnocení v takzvané pachparádě.

Jestli jde o zápach, či vůni přitom neurčuje sám vkladatel, hlasují o tom všichni návštěvníci webu. Názory na konkrétní místa se totiž mohou lišit. "Lokality na nejvyšších příčkách jsou v podstatě od začátku stejné, jen si čas od času vymění pořadí - a to jak ty nejvoňavější, tak ty nejsmrdutější. V negativním smyslu jednoznačně kralují místa okolo hlavního nádraží, v pozitivním smyslu jde zase téměř vždy o nějaké prodejny s příjemným aroma - ať už kávy, koření či něčeho jiného," uvedl Vérteši.

Jsou však i místa, na jejichž hodnocení se lidé neshodnou. Jedné skupině lidí to tam voní, druhé smrdí. Jde například o pivovar na Mendlově náměstí, ze kterého se pravidelně line vůně či pro někoho "nevůně" sladu. Místo má v mapě několik záznamů, u každého je ale hlasování vyrovnané.

"Sláva čichové mapy překročila hranice Brna a protože to technicky je možné, jsou v ní i záznamy i z celé řady jiných měst po republice," uvedl Vérteši. Záznamy jsou tak třeba i z Vyškova, Olomouce, Přerova nebo Humpolce.

Tvůrci data z projektu nějaký čas po spuštění předali vedení města Brna, které se smrdutými lokalitami mohlo něco udělat. Podle nich se ale do voleb nic nestihlo a vedení města je nyní jiné. Projekt je tak podle nich nyní ve fázi určité hibernace, kdy se čeká na nový impuls.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist