https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brne-vystavuji-rekordni-parozi-a-dalsi-trofeje-nejstarsi-je-z-roku-1730
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Brně vystavují rekordní paroží a další trofeje, nejstarší je z roku 1730

23.4.2023 00:35 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Rekordní paroží a další lovecké trofeje staré desítky i stovky let si mohou prohlédnout návštěvníci Národní výstavy myslivosti. Je součástí brněnských veletrhů věnovaných zemědělství a chovatelství, začala v sobotu, potrvá do středy 26. dubna. Nejstarší trofej připomíná úspěšný hon šlechty na jelena evropského v českokrumlovské honitbě. Pochází z roku 1730. Pavilon věnovaný myslivosti je od rána plný lidí.
 

Výstava zároveň připomíná 100. výročí založení tehdejší Československé myslivecké jednoty. Myslivci proto do Brna přivezli více než 140 významných trofejí z Česka, několik desítek mimořádných trofejí ze Slovenska i další tematické exponáty dokumentující vývoj myslivosti. Jsou vzácné, hned tak se zase vystavovat nebudou, upozorňují organizátoři.

Vystavené trofeje podle předsedy Českomoravské myslivecké jednoty Jiřího Janoty poskytli jak lovci, tak muzea. Příprava prý byla poměrně náročná. "Vše je o vstřícnosti lidí, ale to nejdůležitější v Brně najdete. Ze Slovenska přivezou národní rekordy jelenů, muflonů i kamzíků," uvedl Janota s tím, že také Česko prezentuje své národní rekordy.

Janota je myslivcem od roku 1986, za uplynulé čtyři dekády pozoruje mnoho změn. "Narůstá počet žen, které se myslivosti věnují. A přivedou je k tomu často lovečtí psi, kteří jsou velice populární," uvedl na webu veletrhů Janota. Myslivci se vyrovnávají také s nárůstem stavu spárkaté zvěře, která způsobuje škody. "Takže když to vezmu s nadsázkou, půlka společnosti nám nadává, že střílíme zvířata, a druhá, že střílíme málo,“ popsal Janota. Dalším problémem jsou invazní druhy, třeba norek, psík mývalovitý nebo mýval.

V mysliveckém pavilonu na brněnském výstavišti stovky lidí vybírají například oblečení do lesa, lovecké zaměřovače, dalekohledy, nože a další potřeby, ale také bytové a módní doplňky s tematikou přírody, zvěře či lovu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist