https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brne-zacne-debatou-festival-ekofilm-hlavnim-tematem-akce-je-voda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Brně začne debatou festival Ekofilm, hlavním tématem akce je voda

3.10.2023 10:29 | BRNO (ČTK)
Zdroj | EKOFILM
V Brně dnes začne debatou 49. ročník mezinárodního festivalu Ekofilm, hlavním tématem letošního ročníku je voda. Přihlásilo se 142 filmů z 36 zemí, z nich 25 nejatraktivnějších se utká o festivalové ceny. Projekce se letos budou konat v Kině Art, také v sále společenského centra městské části Brno-střed a v Cinema City Velký Špalíček. V minulosti bylo hlavním místem kino Scala, které je kvůli statice budovy zavřené. Akce končí v neděli.
 

Počínaje dneškem mohou zájemci na Fakultě sociálních studií navštívit výstavu s názvem Mysli na lesy. Odpoledne je v plánu úvodní diskuse na téma současná environmentální politika České republiky a naše společná budoucnost. Debatovat bude mimo jiné i ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). V podvečerních hodinách je na nádvoří Staré radnice v plánu úvodní koncert. Ve středu je v nabídce zážitkový program, pokračuje se i ve čtvrtek, kdy půjde například o exkurzi do Ústavu výzkumu globální změny AV ČR.

Projekce filmů jsou v plánu v pátek a v sobotu, ještě v sobotu v podvečer organizátoři vyhlásí vítěze. Na pátek organizátoři chystají i další debatu, a to ministrů životního prostředí ČR a SR na téma současná environmentální politika České a Slovenské republiky.

Hlavním festivalovým místem bylo v minulých letech Univerzitní kino Scala. Stejně jako Divadlo Bolka Polívky ale muselo ukončit působení v budově mezi Moravským a Jakubským náměstím. Statici tam našli další závady a sály nelze bezpečně využívat. V pátek tak projekce budou v Kině Art, také v sále společenského centra městské části Brno-střed, v sobotu místo Artu v Cinema City Velký Špalíček.

Stěžejním tématem letošního ročníku je voda. Vybrané snímky tak budou podle organizátorů budou mimo jiné reflektovat výzvu společnosti připravit města a krajinu na měnící se přírodní podmínky, ať už jde o zadržení vody v krajině i ve městě či nadměrnou spotřebu vody.

Loni na festivalu získal hlavní cenu nizozemský snímek Hluboko: pravá cena těžby v oceánech od režiséra Maartena van Rouveroyho. Zvítězil v konkurenci 25 snímků, které vybral dramaturgický tým z 243 přihlášených.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist