https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brnenske-zoo-se-narodilo-druhe-mlade-vzacneho-poddruhu-zelv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V brněnské zoo se narodilo druhé mládě vzácného poddruhu želv

29.6.2018 00:15 | BRNO (ČTK)
Brněnská zoo zaznamenala chovatelský úspěch, v inkubátoru se vylíhlo druhé mládě severního poddruhu vzácné želvy pavoukovité (na obrázku).
Brněnská zoo zaznamenala chovatelský úspěch, v inkubátoru se vylíhlo druhé mládě severního poddruhu vzácné želvy pavoukovité (na obrázku).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ZOO Brno
Brněnská zoo zaznamenala chovatelský úspěch, v inkubátoru se vylíhlo druhé mládě severního poddruhu vzácné želvy pavoukovité. Další vejce poddruhu na vylíhnutí čekají, může to trvat až půl roku. Novináři včera mohli malé želvičky vidět na tiskové konferenci.
 

Veřejnost si na želvy ještě počká, zoo je zatím neplánuje ukázat. "Teď v podstatě nemáme žádnou vhodnou expozici, kam bychom je umístili," uvedl Petr Šrámek, koordinátor chovu plazů z brněnské zoo, který je zároveň vedoucím evropské plemenné knihy pro tento druh.

Brněnská zoo má v současné době devět želviček - šest samečků, samičku a dvě mláďata. Další dva samečci se nachází v Zoo Berlín, mláďata jsou ale v celé Evropě pouze v Brně. "Poddruh, který máme my, žádná jiná zoologická zahrada v Evropě nechová, respektive nemá chovnou skupinu a nikdy se jim nenarodila mláďata," dodal Šrámek.

Teprve na přelomu tisíciletí objevili zoologové v Rotterdamu, kde chovají jiný poddruh této želvy, způsob, jakým lze líhnutí vajec docílit.

"Bylo to díky tomu, že udělali pečlivý výzkum toho, v jakých podmínkách se vajíčko nachází v přírodě - to znamená, jakým způsobem klesá teplota a vlhkost," uvedl Šrámek. Zatímco jiné druhy se inkubují při stálé teplotě, želvy pavoukovité vyžadují změnu podmínek.

Protože mají želvy jedno až tři vajíčka za rok a velmi pomalu se líhnou a rostou, patří mezi kriticky ohrožený druh. Mimo to jich v přírodě ubývá i kvůli pašeráctví. Na trhu je možné za ně dostat i tři tisíce dolarů. Což je na Madagaskaru, odkud želvičky pochází, obrovské jmění.

Zoo Brno získalo šest samečků právě při pokusu o jejich pašování. Chovnou samici jim v roce 2015 zapůjčila Severoamerická asociace zoo a akvárií, která vede podobný chovatelský program v zámoří.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Kristýna Klazarová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist