https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brnenske-zoo-se-podaril-odchov-pasovce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V brněnské zoo se podařil odchov pásovce

11.9.2016 12:39 | BRNO (ČTK)
Přírůstkem brněnské zoologické zahrady je malý pásovec štětinatý. Po několika mláďatech, která matka zabila, jde v Brně o jeho první odchov, řekla ČTK mluvčí zahrady Monika Brindzáková.
 

Pásovec v Brně přišel na svět v polovině července, jde zatím o poslední přírůstek brněnské zahrady. "Porody pásovců jsou i v českých zoologických zahradách poměrně běžné, vzácné jsou ale právě jejich odchovy," uvedla Brindzáková. Dodala, že samice po porodu mládě totiž dost často zabije.

Pásovec štětinatý dorůstá do délky asi 40 centimetrů, váží asi tři kilogramy. Jeho tělo je pokryté pružným pancířem, který sahá od hlavy k ocasu, a pokud zvíře někdo napadne, stáhne končetiny a okraje krunýře dosednou na zem. Vyskytuje se na jihu Jižní Ameriky, lze ho nalézt na travnatých pláních, v lesích, savanách, ale i v zemědělské krajině. Žijí především ve vyhrabaných norách. A živí se vším, co najde - larvami brouků, drobnými bezobratlými živočichy i obratlovci, částečně i rostlinnou potravou.

Samice pásovce brněnská zahrada chová od roku 2013, samec Eda k nim přišel o dva roky později z polského Krakova. Matkou mláděte je Eliška. "Zatím ještě nevíme, zda mládě je samec, či samice, u pásovců se to dá těžko určit i v pozdějším věku. Ale návštěvníci se na něj mohou těšit, je už běžně k vidění," uvedla mluvčí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist